Initial am crezut ca o sa manevreze cu baietii lui Rus din PSD, care mor de dragul lui Geoana, ca mai sterpeleste ceva de pe la conservatori, mai gaseste Stolojan vreun fraier-doi pe la PNL, mai pune cosul pe cativa independenti cu probleme la Procur
Initial am crezut ca o sa manevreze cu baietii lui Rus din PSD, care mor de dragul lui Geoana, ca mai sterpeleste ceva de pe la conservatori, mai gaseste Stolojan vreun fraier-doi pe la PNL, mai pune cosul pe cativa independenti cu probleme la Procuratura si, in general, manevre iscusite pe masura si de amploarea circumvolutiunilor politice pe care le adaposteste orice maidanez politic de prin Parlament sub basca. Dar incercarea de a dezgropa Alianta, chiar daca numai la nivel declarativ, si mai larguta, sa incapa si mintea lui Stolojan in ea, trazneste de la o posta a frectie cu apa chioara. Nu inteleg daca isi bate joc de noi sau de el. Si, mai ales, cum sa-l pui pe Emilus (Boc) sa-ti faca motiune si sa-l trimiti sa ia castane de la Hrebenciuc si Vadim pe holurile Casei Poporului? De ce i-a invitat Basescu pe principalii adversari politici pe la el prin curte? Stia ca n-o sa aiba cu cine sta de vorba. Tariceanu nu bea, iar Geoana are rosu in gat. Este evident ca nu exista nici o solutie pentru a iesi din acest impas, ca sa-i zicem asa.
Singura solutie pentru a reconfigura Parlamentul sunt alegerile anticipate si uninominale. Sau o rascoala. Daca nu merge, asta e. Mai stam un an in ceata. Orice alta sforarie care sa duca la plecarea Guvernului Tariceanu este imposibila. PSD-ului ii convine de minune sa fie invizibil, sa se delimiteze de toate prostiile lui Chiuariu, gogomaniile lui Melescanu sau aiurelile Adormitei. Pentru ei Tariceanu este aur. Transforma principalul partid de dreapta intr-unul de umplutura ideologica. Dreapta de doi poli pe care incearca liberalii s-o incropeasca cu Milica ciuruitul si cu alte cateva firimituri declarate taraniste nu face altceva decat sa-l faca tirbuson pe Coposu in mormant. Au invatat si ei de la Tariceanu sa primeasca in freza si sa se prefaca cu o seninatate care, doar aparent, pare nesimtire ca nu s-a intamplat nimic. Demisie si anticipate ar fi fost raspunsul oricarui politician european la sutul explicit al electoratului. N-o sa vedeti asa ceva. Geoana ar trebui sa nu se mai arate nici pe la botezuri o vreme, daramite la televizor.
Ceilalti listati din Parlament nu au nici ei mare apetit pentru anticipate. Singura lor obstinatie si grija este sa traga de timp si sa macelareasca legea votului uninominal. Daca va trece prin Legislativ in acest mandat, o sa va cruciti cum o sa arate. Deja se vorbeste despre un hibrid care sa impace si capra ungurilor cu vardistii pesedeului. Daca tot a venit vorba de unguri, ei sustin ca votul pe uninominal ar impiedica reprezentarea minoritatilor nationale in Parlament. Dar Parlamentul este o adunatura politica, nu UNICEF. Daca vor reprezentativitate pe considerente etnice de ce mai este nevoie de alegeri? Este suficient recensamantul.
Legea votului uninominal ori va fi votata in asa fel incat sa impace si omul si lista, sau va fi amanata pana dupa viitoarele alegeri. Sunt doar doi oameni care isi doresc sa dea ochii cu electoratul: Basescu si Iliescu. Nici macar PD nu are mare aplecare catre initiativa presedintelui. In actuala conjunctura, beneficiaza de vreo 40% in sondaje. Dar ii vedeti pe Videanu, Udrea, Boc, sau pe Stolojan, peledistul pamantiu, singuri pe buletin, sa obtina ceva bun de la electorat?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.