Ziua Mondiala a Mediului incepe sa fie un moment in care oamenii si autoritatile se gandesc cum sa-si salveze pielea. In sens propriu, deoarece situatia Planetei s-a deteriorat spre limite care pot fi ireversibile.

Nu ne ducem cu exemplel
Ziua Mondiala a Mediului incepe sa fie un moment in care oamenii si autoritatile se gandesc cum sa-si salveze pielea. In sens propriu, deoarece situatia Planetei s-a deteriorat spre limite care pot fi ireversibile.

Nu ne ducem cu exemplele spre sferele ezoterice, spargerea stratului de ozon fiind mai greu de inteles. Dar ruperea unei crengi, taierea unui pom, schimbarea uleiului la masina in vadul paraului sunt atacuri la mediu pe care cetateanul nostru, cu mic, cu mare, le face cu nonsalanta. Educatia ecologica este parte dintr-un ansamblu al educatiei. Nu inseamna automat ca omul cu instructie mai inalta este si un aparator al mediului. Tehnologia este in numeroase cazuri poluanta. Nici bogatia nu-i transforma pe cei cu bani in mari ecologisti.

Sa venim la Romanica noastra, tot mai murdara si mai secetoasa. I-am vazut pe mai-marii tarii cum pledau de Ziua Mediului pentru respectarea unor noi valori. Nu au suflat nici un cuvant despre raspunderea celor care, prin decizii politice si economice, au favorizat dezastre ecologice. Distrugerea sistemelor de irigatii, taierea masiva a padurilor, lipsa cvasitotala de masuri pentru dotarea edilitara a localitatilor cu depozite de deseuri si statii de epurare sunt doar cateva din cauzele degradarii mediului in tara noastra, in consecinta ignorarii problemelor de mediu. In nici o localitate din Romania deseurile nu se colecteaza separat, in containere pentru sticle, hartie si deseuri menajere. Ideea a fost aruncata la cos odata cu comunismul.

Sunt si cateva semne de speranta. In preajma Zilei Mediului a fost sanctionat drastic cel mai mare poluator din Romania - am numit Petrom. La fel, autoritatile de mediu au oprit lucrarile la o constructie monstruoasa - soseaua care traverseaza rezervatia naturala din Muntii Retezat. Ii stiu verzi de suparare pe austriecii de la OMV, care asfixiaza Pitestii cu rafinaria nemodernizata. Tot verzi de suparare sunt si promotorii pumnalului de asfalt implantat in ecosistemul din Retezat.
Cand ii vom vedea la fel de suparati pe cei care distrug cu salbaticie Delta Dunarii?
Sa punem asemenea intrebari nu o data pe an, ci in fiecare zi. Doar asa verzii de suparare vor fi mai aproape de numarul lor real. Altfel, vom fi tot mai palizi!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.