De cele mai multe ori aceasta imagine este manipulata in cadrul dezbaterii privind politica de imigratie a Marii Britanii - de fapt englezii se tem de terorism, insa nimeni nu spune ca tiganii din Romania nu reprezinta sub nici o forma o sursa de ter
De cele mai multe ori aceasta imagine este manipulata in cadrul dezbaterii privind politica de imigratie a Marii Britanii - de fapt englezii se tem de terorism, insa nimeni nu spune ca tiganii din Romania nu reprezinta sub nici o forma o sursa de terorism - Al-Queda isi are bazele pe alte coclauri. In Italia deja s-au inregistrat mai multe cazuri in care comunitatile locale au inceput sa faca legea incendiind tabere de imigranti tigani. Problema tiganilor a devenit una a Uniunii Europene care trebuie tratata la nivelul blocului comunitar - iar in alcatuirea acestor planuri este neaparat nevoie sa se tina seama de istoria tiganilor si de istoria incercarilor de "civilizare" sau mai bine zis de "acordare sociala".
Venirea tiganilor in Europa s-a produs sub forma mai multor valuri migratoare cu o caracteristica exceptionala pentru Evul Mediu - au fost pasnice. Cete migratoare s-au folosit de diverse legende ale unui "pacat originar" al tiganilor pentru a obtine favoruri din partea puternicilor zilei. La scurta vreme Occidentul a raspuns dur: "vanatori" de tigani, expulzari in masa, pedepse cu moartea pentru nomadism. Tiganii au ramas in estul Europei - in principatele romane unde aveau statutul de robi, in regatul Ungariei unde se bucurau de libertate personala si in partea europeana a Imperiului Otoman unde au beneficiat de un regim special.
Primele masuri de "socializare" a tiganilor au fost intreprinse in Imperiul Habsburgic. Setul de masuri: sedentarizare, scolarizare, imbunatatirea conditiilor sanitare, ocuparea fortei de munca in agricultura au avut foarte putin succes - posibil si datorita faptului ca au fost aplicate cu forta, de cele mai multe ori impotriva vointei subiectilor. "Ingineria sociala" habsburgica a fost una falimentara. Interesant este faptul ca tot in aceeasi perioada, la Curtea de la Viena s-a vehiculat ideea expulzarii tuturor tiganilor din Imperiu - folosindu-se in acest scop armata. A fost intocmit si un plan care prevedea adunarea tiganilor in anumite orase si escortarea lor intre baionete pana la granita. Mijloacele secolului al XVIII-lea s-au dovedit insuficiente pentru acest plan barbar - insa el a fost reluat cu mijloacele secolului al XX-lea. Comunismul a tratat problema tiganilor printr-o eschiva ideologica: nu este vorba de o problema etnica sau nationala, este vorba de o problema sociala - au apreciat comunistii care i-au sedentarizat pe tigani cu forta si tot cu forta i-au angajat in fabrici si uzine. Esecul ideii comuniste a fost cat se poate de evident dupa 1989.
Europa Occidentala se teme de tigani - o teama aproape inexplicabila si cat se poate de evidenta in articolele de presa. In prezent bate un vant de "implicare in problema tiganeasca" - insa cadrul in care se poarta discutia este identic cu planurile "iluminate" ale Imperiului Habsburgic: locuri de munca, scoala si acces la ingrijire medicala. Inca un esec major pe sute de ani incepe sa se prefigureze. Printre dinti si pe la colturi se vorbeste cu nostalgie despre "varianta dura". Occidentalii din Uniunea Europeana au un singur mesaj pentru estici - prezentat in diverse forme - "tineti-va tiganii la voi". Iar esticii dau din umeri aproape indiferenti - deocamdata nu au timp, trebuie sa supravietuiasca.
Nota. Folosesc cuvantul tigan pur si simplu ca pe unul care apartine limbii romane. Ingineria sociala sau lingvistica nu va scoate din vocabularul limbii romane cuvantul "tigan" pentru a-l inlocui cu "rrom", dupa cum nici comunismul n-a inlocuit cuvantul "domn" cu "tovaras".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.