Dupa dezbateri aprinse la nivelul blocului comunitar, reglementarile privind reducerea tarifelor de roaming la un sfert sau o cincime din preturile actuale intra in vigoare la sfarsitul acestei luni. Potrivit Mediafax, ministrii europeni participanti la reuniunea Consiliului pentru Transporturi, Telecomunicatii si Energie al UE au adoptat, ieri, reglementarile privind reducerea costului platit de utilizatorii de telefoane mobile pentru convorbirile efectuate in strainatate.
"Este o zi buna pentru cetatenii Europei, intrucat vor putea sa telefoneze mai ieftin in perioada vacantei", a declarat ministrul german al Economiei, Michael Glos.
In primul an, tariful maxim pentru efectuarea unui apel in strainatate va fi de 49 de eurocenti pe minut, in timp ce limita de pret pentru apelurile receptionate va fi de 24 eurocenti pe minut.
In al doilea an, tarifele vor scadea la 46 de eurocenti, respectiv 22 de eurocenti, iar in al treilea la 43 de eurocenti, respectiv 19 eurocenti. Plafoanele vor fi ulterior eliminate, in cazul in care nu vor fi reafirmate de statele comunitare si Parlamentul European. Comisarul pentru Telecomunicatii, Viviane Reding, a avertizat inca o data operatorii de telefonie mobila ca Executivul Uniunii va urmari tarifele aplicate de companii pentru trimiterea in strainatate a mesajelor text si a altor date.
"Operatorii trebuie sa stie acest lucru, sa ia in serios aceste semnale si sa aduca preturile la un nivel normal, astfel incat sa evite introducerea unor noi reglementari", a declarat Reding in fata ministrilor.
Companiile de telefonie mobila s-au opus in mod deschis reglementarii preturilor, sustinand ca masura va afecta investitiile in retele, precum si concurenta, iar tarifele vor scadea oricum.
Marea Britanie s-a opus versiunilor extreme ale proiectului, dar joi a acceptat varianta de compromis, intrucat tarifele au fost reduse concomitent cu protejarea dreptului consumatorilor la alegere, a spus ministrul britanic al Industriei, Margaret Hodge.