Zambet discret si impenetrabil. Tinuta impecabila, indiferent de circumstante. Gesturi mici, retinute, ce nu aduc aminte cu nimic de importanta artificiala pe care oamenii de afaceri si-o aroga de cele mai multe ori, uneori involuntar, alteori automat, dar intotdeauna represiv. Nimic din toate acestea nu tradeaza efervescenta stereotip atribuita "sangelui latin".
Prestanta, disciplina, ordinea, toate acestea aduc mai degraba cu rigoarea austriaca, influentele imperceptibile ale acesteia fiind, de altfel, de neconfundat. In cazul acesta insa, este vorba de o rigoare lipsita de raceala nord-vestica, "inmuiata" parca de soarele arzator al Italiei.
Stefano Odorizzi este doar unul dintre acei expati "nomazi", a caror viata profesionala se scurge, cu o acuratete de ceasornic aproape - ne-a marturisit ca in aceasta perioada vine in Romania "aproape in fiecare saptamana" -, printre vizitele in afara tarii si responsabilitatile de conducere a unei companii cu o "vechime" de un secol in Italia.

In Trento, traditia se impleteste cu tehnologia

Desi numele de Tassullo este abia la inceput pe piata romaneasca, pe cea italiana el poarta cu sine reputatia unei experiente verificate in domeniul producerii materialelor inovative de constructii. Am putea spune aproape ca nu exista un loc mai bun pentru dezvoltarea unor tehnici inovative de constructie decat provincia nordica Trento - scaldata in incremenirea unor vremuri demult trecute, aceasta se lasa cuminte inconjurata de nenumarate castele, rasfirate pe culmile de o mocnita salbaticie ale Alpilor. Cultura acestor vestigii istorice integreaza, in modul cel mai firesc cu putinta, tehnologia moderna a unei companii precum Tassullo.
Explicatia acestei armonii, nefireasca la prima vedere, sta, de fapt, intr-un pact - un pact al trecutului cu prezentul, si, inradacinat in acesta din urma, cu viitorul. Elementul-cheie? Stiinta capata libertate atat timp cat vine in slujba traditiei, protejandu-i si restaurandu-i valorile. Rasplata? Oamenii primesc privilegiul de a se bucura nestingherit de bogatii demult pierdute pe alte meleaguri europene.

De ce s-a extins Tassullo in Romania?

Desi Italia este, de departe, cea mai buna a€śmamaa€ť pentru un nume ca Tassullo, acesta nu se lasa insa marginit de conturul generos al peninsulei; in cei aproape 100 de ani de activitate, a precizat Odorizzi, compania pe care o conduce s-a extins in tari ca Anglia, Belgia, Elvetia sau Franta. Si, acum, Romania.
Cat de mult se aseamana tara noastra cu Italia, astfel incat sa determine decizia companiei de a se extinde pe plaiurile romanesti? In afara de cativa munti, modesti, desigur, in comparatie cu Alpii, o iesire la mare insuficient exploatata, aparent nimic esential. Putine castele, mai multe manastiri, dar care sunt vazute aproape exclusiv ca o atractivitate turistica - de unde si decurg adiacentele variatii sezoniere de atentie - si in niciun caz ca un mod de viata.

"Romania se va alinia, in scurt timp, la valorile europene"

Aceasta este insa, in mod evident, o perspectiva inexperta. Omul de afaceri, Stefano Odorizzi, insa vede potential pe piata romaneasca a constructiilor. Si asta nu doar datorita avantului fara precedent cunoscut de aceasta industrie, ci, nici mai mult nici mai putin, datorita deschiderii spre nou. "Din experienta de pana acum, putem afirma ca piata din Romania este foarte atenta la inovatie.
Din acest motiv, intentionam sa propunem produse in linie cu aceasta oportunitate si sa prezentam un produs inovativ care sa ajute la dezvoltarea sectorului constructiilor, sensibil la economisirea energiei, la confortul edificiului dar care, in acelasi timp, sa permita mentinerea structurilor arhitectonice existente, precum si a patrimoniului constituit de cladiri", a subliniat Odorizzi. Potentialul Romaniei nu se limiteaza insa doar la piata constructiilor si, prin extensie, la cea imobiliara - acestea sunt, se pare, doar varful icebergului.
"Cresterea sustinuta a sectorului constructiilor si soliditatea pietei economico-financiare creeaza conditiile necesare atragerii investitiilor straine. In momentul de fata, mediul de afaceri romanesc cunoaste o efervescenta deosebita, reflectata, in mare parte, de aceasta crestere", ne-a aratat presedintele Tassullo.
Cat despre potentialul pietei constructiilor, Odorizzi declara, fara drept de apel, ca dezvoltarea Romaniei de pana acum a fost cu siguranta mai rapida decat cea inregistrata de alte tari - incluzand aici si Italia. In acest sens, reprezentantul Tassullo a subliniat: "Ne impresioneaza mult aceasta dezvoltare pentru ca, prin comparatie, Italia a avut o dezvoltare lenta - Romania a facut niste pasi de gigant".
In ceea ce priveste posibilitatile reale ale tarii noastre de a se alinia la standardele si mentalitatea UE, omul de afaceri arata un optimism temperat, orientat mai degraba spre fapte - tipic nordic, am putea spune: "Cu un accent mai puternic pe servicii de calitate si pe inovatie, Romania se va alinia, in scurt timp, la valorile europene".

Pe viitor, fraiele le va tine echipa de specialisti locali

In privinta strategiei adoptate in gestionarea sucursalei din tara noastra, Odorizzi ne-a aratat ca aceasta se va baza pe specialisti locali, ce vor beneficia insa de contributia experientei italiene. "Intentionam sa angajam, in desfasurarea activitatii noastre in Romania, personal autohton. Acest lucru nu exclude insa colaborari si schimburi de experienta cu specialisti din alte tari", ne-a declarat presedintele Tassullo.
"In mod sigur, in functie de dezvoltarea companiei Tassullo in Romania, ne vom dezvolta si echipa de specialisti, care va gestiona bunul mers al dezvoltarii companiei in Romania. Timpul petrecut aici va fi in functie de necesitatile contextuale", a adaugat acesta. Nici vorba, asadar, de o "mutare" pe termen lung in Romania sau chiar de una pe o perioada nedeterminata. In ciuda atentiei acordate tarii noastre ca noua piata pentru desfasurarea activitatii companiei, Odorizzi ramane insa indisolubil legat de provincia Trento, acolo unde a pornit totul.