Semnarea contractului de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud (EMS) cu grupul italian Enel, programata initial pentru ieri, a fost amanata dupa ce membrii Guvernului ar fi avut, in sedinta de miercuri, o noua discutie privind termenii intel
Semnarea contractului de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud (EMS) cu grupul italian Enel, programata initial pentru ieri, a fost amanata dupa ce membrii Guvernului ar fi avut, in sedinta de miercuri, o noua discutie privind termenii intelegerii.
Hotararea de Guvern (HG) privind privatizarea EMS, care aproba incheierea contractului de vanzare a societatii intre Electrica si grupul italian Enel, a fost aprobata in sedinta Cabinetului din 30 mai si anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu. Hotararea nu a fost insa publicata in Monitorul Oficial (MO), dar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat miercuri, 6 iunie, cu o ora si jumatate inainte de inceperea sedintei de Guvern, ca joi va fi semnat contractul de privatizare, la Palatul Victoria. Surse oficiale, citate de Mediafax, afirma ca, ulterior anuntului AVAS, in sedinta de Guvern, termenii contractuali au fost discutati din nou de catre membrii Cabinetului. Astfel, AVAS a informat abia ieri dimineata ca semnarea contractului a fost reprogramata deoarece HG nu a fost publicata in MO. Dupa anuntul AVAS, presedintele Enel, Fulvio Conti, aflat la Bucuresti tocmai pentru incheierea contractului, a parasit Romania. Sursele oficiale citate afirma, de altfel, ca semnarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud ar putea fi programata saptamana viitoare, dar numai in cazul in care nu vor avea loc modificari importante pe scena politica ce ar putea conduce la inlocuirea actualului Guvern. "Daca vor interveni astfel de schimbari, atunci contractul nu va fi semnat, intrucat tranzactia implica mai multi factori, printre care si componenta comisiei de coordonare a privatizarii din care fac parte mai multi membri ai Executivului", au spus sursele.
Amanare pe motiv de semnaturi lipsa
Pe de alta parte, secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a explicat nepublicarea HG in MO prin intarzieri pe circuitul de avizare si absenta semnaturilor unor ministri implicati. In plus, surse oficiale au declarat ca, de fapt, cel care nu a semnat Hotararea de Guvern este chiar premierul Tariceanu.
Reamintim, Enel a fost desemnat, in vara anului trecut, castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica, dupa ce a oferit 820,099 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din actiuni. Tranzactia a fost amanata ca urmare a declansarii, anul trecut, de catre autoritatile romane, a unor cercetari privind cazuri de coruptie in procesele de privatizare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.