Sistemul sanitar romanesc pastorit de contabilul Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a mai facut o victima. O femeie a murit, la sfarsitul saptamanii trecute, la Spitalul Judetean Satu Mare, la scurt timp dupa ce a nascut prin cezariana, una din p
Sistemul sanitar romanesc pastorit de contabilul Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a mai facut o victima. O femeie a murit, la sfarsitul saptamanii trecute, la Spitalul Judetean Satu Mare, la scurt timp dupa ce a nascut prin cezariana, una din posibilele cauze fiind lipsa medicamentelor. In urma autopsiei, s-a stabilit ca Amalia Szabo, in varsta de 24 de ani, a decedat din cauza unui stop cardio-respirator si a unei embolii pulmonare. Medicul care a avut-o in grija pe pacienta, Mircea Dragos, a declarat ca embolia pulmonara este o complicatie care poate sa apara oricand. Sotul femeii spune ca, cu putin timp inainte de deces, a fost trimis de medici sa cumpere medicamente care nu se gaseau in spital. O alta ruda a tinerei care a decedat a declarat ca inainte de operatie i s-au cerut sase sute de mii pentru a se cumpara anestezice, deoarece acestea nu existau in spital. Iar dupa nastere, i s-a cerut sa cumpere doua medicamente, Cordorone sau Sedacoran, deoarece spitalul nu avea.
Libertatea de la Nicolaescu
Fostul director al spitalului Satu Mare, Teodor Mihali, sustine ca situatia institutiei este dezastruoasa, lipsa medicamentelor fiind o problema extrem de grava. Declara ca daca spitalul avea medicamente, era posibil ca femeia sa fi avut o sansa de supravietuire. Mihali il acuza de situatia spitalului pe actualul manager, Iuliu Cernesteanu, spunand ca acesta este protejat de ministrul Ovidiu Szilagy, fiind amandoi din acelasi partid. "Iar Szilagy, fiind coleg cu Nicolaescu, asa a ajuns Cernesteanu manager", precizeaza Mihali. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Satu-Mare, Gyorgy Agoston, afirma la randul sau ca ministrul Eugen Nicolaescu i-a dat managerului spitalului Satu-Mare libertate in conducere, printr-un contract semnat intre cei doi, ceea ce poate fi un lucru periculos. Asa cum s-a si dovedit de altfel. "Daca eu ii dau copilului meu libertate sa faca orice in casa e periculos, ca poate sa-i dea si foc", declara acesta.
Masurile "dure" ale contabilului
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, supranumit si "ministrul mortii", fuge de responsabilitate si se spala pe maini, incercand sa arunce pisica in curtea managerilor de spitale. Pe care tot el i-a numit. La inceputul acestei saptamani, la scurt timp dupa tragicul deces al Amaliei Szabo, iritat ca primeste prea multe reclamatii despre lipsa medicamentelor si comportamentul angajatilor din spitale, si considerand ca aceste aspecte nu il privesc in mod direct, ministrul Eugen Nicolaescu a luat "masuri dure". A hotarat ca fiecare unitate sanitara sa aiba o cutie postala, prin intermediul careia pacientii sa-si transmita pasurile la conducerile spitalelor.
Fuga de responsabilitate
El a tinut sa precizeze ca aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare revine managerului. Dand de inteles ca ministrul nu are nici o responsabilitate referitor la pacientii care mor in spitale din cauza lipsei medicamentelor sau a culpelor medicale. Numai ca ministrul Sanatatii a uitat, sau se face ca uita, ca a semnat cate un contract cu toti managerii spitalelor din tara, inclusiv cu cel al spitalului Satu Mare. Un contract in care se prevad clar drepturile si obligatiile fiecareia dintre parti.
In document se specifica clar ca Ministerul Sanatatii si ministrul au dreptul de a revoca managerul daca acesta nu-si face treaba. Conform aceluiasi contract, "ministerul Sanatatii asigura managerului libertate in conducerea si organizarea activitatii spitalului".
De asemenea, se mai specifica ca Ministerul Sanatatii are obligatia de a analiza si evalua periodic, sau ori de cate ori este nevoie performantele unitatilor sanitare. Lucru care la Spitalul Judetean Satu Mare nu s-a intamplat. Situatia din unitatea sanitara este una dezastruoasa. Neregulilie sunt intalnite la tot pasul, iar din aceasta cauza spitalul abia a primit o autorizatie de functionare provizorie. In mod normal managerul Iuliu Cernesteanu ar fi trebuit sa fie demis de liberalul Nicolaescu de mult timp. Acest lucru nu s-a intamplat insa. Unul dintre motivele pentru care "ministrul mortii" nu a luat o asemenea decizie poate fi faptul ca managerul este membru al Partidului National Liberal.
n
Medicamente si apa calda de acasa
La spitalul din Satu Mare, acolo unde a murit Amalia Szabo, pacientii sunt nevoiti sa vina cu medicamente de acasa. Bariu, perfuzii sunt doar cateva dintre medicamentele pe care au fost nevoiti sa le cumpere. Dar situatia este mult mai grava.
Apa calda nu exista, aceasta fiind o mare problema in special la sectia de Obstetrica-Ginecologie, acolo unde a decedat si tanara Amalia. Aceasta deficienta poate duce la complicatii medicale grave. Potrivit declaratiilor doctorului Mihali, in spital este si o lipsa acuta de oxigen.
Iar situatia nu dureaza de ieri. Sau de la tragica moarte a tinerei de 24 de ani. Dar pana acum nu s-a facut nimic. Ministrul Eugen Nicolaescu a preferat sa semneze acel contract cu managerul spitalului, sa-i asigure, potrivit actului, libertate in conducere. Si cam atat. Rezultatul s-a vazut. In afara de lipsa medicamentelor si a celorlalte lipsuri, un om a murit. Si nimeni nu-si asuma nici o raspundere. Contabilul Nicolaescu se enerveaza cand i se reproseaza problemele din sistemul sanitar. Nu se considera deloc raspunzator. Arunca vina exclusiv pe manageri si ii sfatuieste pe bolnavi sa-si verse nemultumirile intr-o cutie postala. Dar avand in vedere ca situatia dezastruoasa de la spitalul din Satu Mare nu este de ieri de azi, ministrul ar fi trebuit sa stie despre ceea ce se intampla. Si sa ia masuri incepand cu demiterea colegului sau de partid, managerul Cernesteanu. Insa nimic din toate astea nu s-a intamplat nimic. Cert este ca Nicolaescu are o vina. Cel putin morala. Nu este posibil ca un ministru al Sanatatii intr-o tara aflata in Uniunea Europeana sa se spele pe maini de toate relele din sistemul sanitar si sa-i faca responsabili numai pe conducatorii spitalelor. Cand cineva nu-si face treaba il schimbi, nu-l mentii in functie. Iar cand moare un om anunti controale imediate, trimise de la Bucuresti. Iar acestea trebuiau facute inainte. Nu dupa deces.
Deficiente confirmate
Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Satu-Mare, Gyorgy Agoston, a recunoscut ca la spitalul judetean sunt grave probleme si ca exista o autorizatie provizorie de functionare: "Conducerea spitalului are termen pana la sfarsitul anului sa remedieze problemele cu care se confrunta".
Acesta sustine ca, potrivit unui raport, in perioada in care Amalia Szabo s-a aflat in spital, au existat medicamente. "Un spital judetean nu trebuie sa aiba toata gama de medicamente", precizeaza directorul, dand exemplu vitamina 1 tablete. Agoston a recunoscut existenta deficientelor. Referindu-se la lipsa apei calde directorul a tinut sa precizeze ca "asta este o deficienta foarte grava pentru care a fost sanctionata conducerea spitalului. Conditiile igienico-sanitare din cladirea psihiatriei cronice si la sectia de pediatrie lasa de dorit. Nici la sectia de Obstetrica-Ginecologie nu este apa calda. Au pus niste boilere". Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Satu-Mare a recunoscut faptul ca din aceasta cauza pot aparea grave probleme in randul pacientilor.
"In contractul ministrului Sanatatii cu managerul spitalului, se spune la obligatiile Ministerului Sanatatii, ca MS asigura managerului libertate in conducerea si organizarea activitatii spitalului. Daca libertatea este data managerului, atunci inseamna ca acesta raspunde pentru ce face. Daca managerul nu-si face treaba, sa va spun ce trebuie sa faca Ministerul Sanatatii. Are dreptul de a revoca prin lege, la propunerea comisiei de evaluare numita printr-un ordin al ministrului. Acum trei saptamani s-a format o astfel de comisie. Ea vizeaza toata tara, nu a fost facuta special pentru spitalul din Satu-Mare. Noi nu puteam sa facem o evaluare, deoarece pentru asa ceva trebuie un ordin al ministrului. Daca eu ii dau copilului meu libertate sa faca orice in casa, e periculos, ca poate sa-i dea si foc. Cred ca ati aflat ce am vrut sa spun", a conchis Gyorgy Agoston.
Premierul solicita informatii
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in sedinta de miercuri a Guvernului, sa il informeze daca a demarat o ancheta in cazul femeii care a murit, intr-un spital din Satu Mare, in urma unei nasteri prin cezariana si care sunt rezultatele. "Avem problema femeii de la Satu Mare care a murit dupa cezariana din lipsa de medicamente. Vreau sa stiu daca ati demarat o ancheta si daca aveti rezultatele", i-a spus Tariceanu ministrului Sanatatii, citat de Mediafax. Eugen Nicolaescu va trimite la Satu Mare o comisie de ancheta, fiind nemultumit de raportul prezentat de Autoritatea de Sanatate Publica din localitate, pe care il considera incoerent. "Astazi (ieri-n.r.) va pleca la Satu Mare echipa de control a ministerului, intrucat rezultatul investigatiei realizate de autoritatile locale a fost incoerent. In plus, Colegiul Medicilor a inceput o ancheta destul de tarziu, abia acum doua zile, asa ca am hotarat sa demaram propria noastra ancheta" a declarat ministrul Sanatatii.
Reclamatie la Colegiul Medicilor
Personalul medical al Sectiei de Obstetrica Ginecologie din cadrul Spitalului Judetean Satu Mare a fost reclamat la Colegiul Medicilor, dupa ce tanara a murit in urma unei nasteri prin cezariana. Reclamatia a fost facuta de Szabo Istvan, care acuza medicii si asistentele de neglijenta, dupa ce sotia sa Amalia, de 24 de ani, a murit. Tanara a nascut, prin cezariana o fetita sanatoasa de 3,6 kilograme.
Cernesteanu, sub imunitatea PNL
Fostul director al spitalului Judetean Satu Mare, Teodor Mihali, sustine ca situatia unitatii sanitare este dezastruoasa in acest moment.
"Managerul Iuliu Cernesteanu nu se pricepe la nimic. Domnul doctor Dragos (cel care a operat-o pe Amalia-n.r.) a spus initial ca nu sunt medicamente, iar pe urma a revenit si a spus ca a primit de toate. Ceea ce s-a intamplat este rodul unui management extrem de defectuos. Cu cateva zile inainte de aceasta tragedie declaram ca ne fug bolnavii din cauza lipsei de medicamente si a materialelor sanitare. Pentru ca erau trimisi sa le cumpere. Tromboembolia pulmonara, adica ceea ce s-a stabilit la examenul histopatologic si morfopatologic in cazul tinerei care a decedat, arata o lipsa de tratament preventiv. Parerea mea este ca daca in spital existau toate medicamentele necesare, femeia avea o sansa in plus. Poate supravietuia. Atunci cand sunt medicamente in spital, ai o sansa mai mare ca pacientul sa traiasca. Este clar ca in acest caz, mai ales ca tanara era si supraponderala, nu i s-a facut un tratament corect din cauza lipsei medicamentelor, a anticoagulantelor. Degeaba se ascund ei. Aici se cumpara medicamente care tin o zi sau doua. Si in prezent situatia este neschimbata. Nu exista oxigen pe majoritatea sectiilor, de care este mare nevoie. Nu exista un EKG care sa functioneze. Degeaba s-a facut aceasta mediatizare. Avem declaratii ale conducerii spitalului care spun ca sunt de toate. S-au speriat si au luat cate ceva. Dar situatia e la fel. Iuliu Cernesteanu este protejat de domnul ministru Ovidiu Szilagy, fiind amandoi din acelasi partid. El m-a inlocuit pe mine. Cand faci o schimbare in conducere, pui pe cineva mai bun, nu pe cineva mai prost. Iar Szilagy fiind coleg cu Nicolaescu, a ajuns Cernesteanu manager", a declarat doctorul Teodor Mihali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.