Metoda aranjarii posturilor clericale in parohii importante, practicata sub regimul comunist, nu a disparut in totalitate. Patriarhia Romana precizeaza ca incalcarea legislatiei bisericesti va fi pedepsita aspru.
Parohiile din judetul Ilfov, si
Metoda aranjarii posturilor clericale in parohii importante, practicata sub regimul comunist, nu a disparut in totalitate. Patriarhia Romana precizeaza ca incalcarea legislatiei bisericesti va fi pedepsita aspru.
Parohiile din judetul Ilfov, situate in localitati invecinate cu municipiul Bucuresti, sunt vanate de mafia posturilor clericale, deoarece acestea constituie o rampa de lansare pentru o biserica din Capitala. In parohia Nefliu din comuna Magurele (Ilfov), a slujit cunoscutul preot ortodox Vasile Patrascu, fost detinut politic, care, pentru credinta sa in Biserica, a suferit in puscariile comuniste timp de 18 ani.
Preotul Patrascu a trecut la cele vesnice in septembrie 2006, dar a slujit biserica Nefliu-Magurele timp de 30 de ani, luand pe langa el, in ultimii sai 25 de ani de viata de paroh, pe preotul Mihai Nita (absolvent al Facultatii de Teologie Bucuresti, astazi in varsta de 45 de ani). Dorinta testamentara a preotului Patrascu, inaintata in scris Arhiepiscopiei Bucurestilor, dar si comunitatii sale parohiale, a fost ca tanarul preot Nita sa slujeasca in continuare la biserica Nefliu-Magurele, acesta fiind cunoscut si iubit de enoriasi timp de 25 de ani (1981-2006). Secretarul Consiliului parohial, Mihai Enache, si cu 58 de reprezentanti ai parohiei au semnat un memoriu adresat Arhiepiscopiei, in care si-au exprimat dorinta de a fi numit paroh acolo ucenicul parintelui Patrascu.
Concurs fantoma
Surpriza totala, insa, pentru enoriasi la sfarsitul anului 2006. Acestia sunt instiintati ca in urma unui "concurs" va fi numit ca preot paroh, la Nefliu-Magurele, diaconul Andrei Dragan, absolvent al facultatii in chiar anul 2006, facut peste noapte preot la biserica Sf. Elefterie. "Nimeni nu a stiut de organizarea acestui concurs, si cum s-a pregatit acest dosar de numire, peste vointa enoriasilor", declara secretarul Enache, care s-a aratat stupefiat de faptul ca "s-au facut astfel de aranjamente, desi a fost sesizata Protoieria Ilfov". Plecati cu jalba la Arhiepiscopie, enoriasii scandalizati au fost intampinati de consilierii Gheorghe Manole si Ilie Surubaru. "Acest consilier Surubaru ne-a spus atunci, in audienta, ca a fost organizat un concurs cu rezultate afisate la avizierul Episcopiei", ne-au declarat reprezentantii enoriasilor. "Noi stim insa ca preotul Mihai Nita, fiul adoptiv al parohiei noastre, si-a pierdut dreptul de a ocupa acest post deoarece a refuzat sa fie partas la actiuni specifice fenomenului de simonie", a conchis secretarul parohial, care nici astazi nu-si poate explica "rapiditatea cu care s-a organizat preotirea acelui diacon si numirea lui ca preot tocmai la Nefliu-Magurele".
Cat costa un post
Preotul ortodox Constantin Maftei, arestat de Securitate si expulzat din tara in 1978, pentru ca a vrut sa construiasca o biserica in cartierul bucurestean Titan, ne-a dezvaluit la randul sau o situatie ce pare a fi incredibila. Acesta sustine ca in momentul de fata, un post de preot paroh in Capitala costa 40-50.000 de euro. "In 1978, am fost batut in sediul Administratiei Patriarhale si dat afara din tara, impreuna cu sotia si trei copii minori, fiindca am cerut intr-o conferinta a preotilor de la Protoieria III Capitala construirea unei biserici. Am ajuns in Chicago-SUA. In 1983, in Phoenix-Arizona, am construit cu ajutorul lui Dumnezeu si a comunitatii de romani din SUA o biserica, unde slujesc acum trei preoti. In anul 1995, m-am reintors in Romania cu dorinta de a ajuta BOR, crezand ca s-a schimbat ceva dupa Revolutia din 1989. Am crezut ca nu se mai cer bani, si nu putini, pentru a te face preot sau pentru a lua in slujire o biserica, sau pentru a te transfera intr-un post pe care-l meriti, datorita valorii morale si muncii tale. In Bucuresti, inainte de 1989, nu se prea dadeau bani, pentru un post, dar trebuia sa fii un veritabil informator al Securitatii", sustine preotul Constantin Maftei.
Declaratiiile preotului Constantin Maftei, oferite ziarului nostru, contin posibile indicii si fapte simptomatice pentru fenomenul cumpararii sau aranjarii cu pile a unor posturi clericale. In literatura legislativa bisericeasca, posturile clericale date sau obtinute pe bani inseamna simonie. Potrivit legislatiei BOR, cei dovediti de o instanta clericala ca au practicat simonia sunt pedepsiti prin excluderea din comunitatea ortodoxa. Preotul pensionar Maftei sustine ca flagelul simoniei nu a fost eradicat din BOR, dupa Revolutia din 1989. "Majoritatea preotilor care au ocupat posturi la parohii din centrul Capitalei sau la biserici importante ale Bucurestilor, inainte de 1989, au fost informatori ai Securitatii. Dupa 1990, daca un preot valoros a dorit sa ocupe un post intr-o parohie din Bucuresti, el a fost nevoit sa negocieze cu episcopul locului sau cu alti samsari apropiati acestuia, sa achite sume care au ajuns la nivelul zecilor de mii de euro, in anul 2000, de exemplu. Astazi, se platesc preturi de 40-50.000 euro pentru un post in Capitala. In anul 1996, am intalnit, la Administratia Patriarhala, un preot de prin partile Moldovei, care iesea foarte trist de la un ierarh BOR, Petre Macedon, fiindca ii lasase trei milioane de lei (apoximativ 5000 de dolari - n.r.). Familia lui, compusa din doi copii minori, ii ramasese in provincie, iar el, preotul, dormea intr-o magazie din incinta Administratiei Arhiepiscopiei", ne-a declarat preotul Constantin Maftei.
"Nu exista clementa"
ZIUA l-a contactat pe preotul Constantin Stoica (foto), purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
Acesta a afirmat ca "daca presa identifica si dezvaluie, cu argumentatii viabile, anumite cazuri pe care le considera ca fiind de coruptie, atunci instanta bisericeasca de judecata se autosesizeaza si ia masuri imediate". "Nu exista clementa pentru cazurile in care exista acuzatii probate faptic ca s-a incalcat legislatia bisericeasca", a spus parintele Stoica. El ne-a precizat ca are cunostinta de existenta cazului Nefliu si ca "desemnarea unui preot pentru acea parohie ramasa fara preot se face conform unor criterii precis stabilite de BOR", dar ca acel preot care voia sa ramana acolo nu indeplinea unul din criteriile de numire. Referitor la dezvaluirile preotului Constantin Maftei, parintele Stoica ne-a mai declarat ca tot ce apare in presa, in legatura cu problemele bisericesti ortodoxe, este analizat de forurile Patriarhiei BOR si se iau masuri in consecinta, in functie de veridicitatea sau falsitatea faptelor mediatizate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.