Ministrii europeni participanti la reuniunea Consiliului pentru Transporturi, Telecomunicatii si Energie al UE au adoptat, ieri, reglementarile privind reducerea pretului platit de utilizatorii de telefoane mobile pentru convorbirile efectuate in str
Ministrii europeni participanti la reuniunea Consiliului pentru Transporturi, Telecomunicatii si Energie al UE au adoptat, ieri, reglementarile privind reducerea pretului platit de utilizatorii de telefoane mobile pentru convorbirile efectuate in strainatate.
Reglementarile, care au fost aprobate dupa un an de dezbateri aprinse la nivelul blocului comunitar, prevad reducerea tarifelor de roaming la un sfert sau o cincime din preturile actuale si ar trebui sa intre in vigoare la sfarsitul acestei luni. Din partea Romaniei, la reuniunea ministrilor a participat secretarul de stat al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Balint Porcsalmi, care a avut mandat sa voteze in favoarea reducerii tarifelor de roaming.
Dupa mai multe luni de avertismente adresate operatorilor de telefonie mobila, in luna iulie 2006, Viviane Reding, comisarul pentru Comunicatii, a prezentat un prim proiect legislativ care viza reducerea cu 70% a tarifelor de roaming. Comisarul european a propus plafonarea la 0,40 euro pe minut pentru apelurile date si la 0,15 euro pentru cele primite. Aceste cifre au fost aprobate de deputatii europeni, dar respinse de statele membre. Pana la urma, ministrii statelor membre UE au ajuns, ieri, la un compromis: in primul an, tariful maxim pentru efectuarea unui apel in strainatate va fi de 49 de eurocenti pe minut, in timp ce limita de pret pentru apelurile receptionate va fi de 24 eurocenti pe minut. In al doilea an, tarifele vor scadea la 46 de eurocenti, respectiv 22 de eurocenti, iar in al treilea la 43 de eurocenti, respectiv 19 eurocenti. Plafoanele vor fi ulterior eliminate, in cazul in care nu vor fi reafirmate de statele comunitare si Parlamentul European.
Comisarul pentru Telecomunicatii, Viviane Reding, a avertizat, inca o data, operatorii de telefonie mobila ca Executivul Uniunii va urmari tarifele aplicate de companii pentru transmiterea in strainatate a mesajelor text si a altor date. "Operatorii trebuie sa stie acest lucru, sa ia in serios aceste semnale si sa aduca preturile la un nivel normal, astfel incat sa evite introducerea unor noi reglementari", a declarat Reding in fata ministrilor.
Opozitie fatisa a operatorilor
Companiile de telefonie mobila s-au opus in mod deschis reglementarii preturilor, sustinand ca masura va afecta investitiile in retele, precum si concurenta, iar tarifele vor scadea oricum. In plus, ieri au reactionat spunand ca reglementarea contravine pietei libere si ca aceasta regularizare ar crea un precedent pentru Comisia Europeana de a lovi din nou, pe neasteptate si intr-un mod neprevazut, a declarat purtatorul de cuvant al Asociatiei GSM al operatorilor de telefonie mobila din Europa, David Pringle, transmite Rompres. Speculatiile despre o posibila majorare a tarifelor interne la telefonia mobila pentru compensarea pierderilor din reducerea tarifelor la roaming au fost excluse de Reding, care a estimat ca o asemenea decizie ar elimina respectiva companie de pe piata, ca urmare a concurentei. Aproximativ 150 de milioane de clienti UE utilizeaza roamingul. Operatorii de telefonie mobila au intre 10% si 18% din venituri din roaming, conform unui studiu pe anul 2006 al Evalueserve.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.