Tony Soprano este cel mai popular personaj fictiv al Mafiei din America. Insa actiunile sale, "modus operandi" nu sunt fictive, ci au fost inspirate de membri reali ai Mafiei si de familiile acestora.
Desi au existat numeroase specula
Tony Soprano este cel mai popular personaj fictiv al Mafiei din America. Insa actiunile sale, "modus operandi" nu sunt fictive, ci au fost inspirate de membri reali ai Mafiei si de familiile acestora.
Desi au existat numeroase speculatii in ceea ce priveste izvorul de inspiratie al creatorilor, David Chase, realizatorul serialului a dezvaluit ca "muza" sa este familia Boiardo, condusa de Ruggiero "Richie the Boot" Boiardo si fiul sau "Tony Boy". Acestia aveau legaturi stranse cu familia Genovese, facand practic legea in orasul Newark, in anii '60 si '70.
Dr. Richard Boiardo este foarte suparat de felul in care serialul "The Sopranos" a creionat razboiul Mafiei, creatorul seriei, David Chase, transformandu-l intr-o lupta sangeroasa si fara principii.
Dr. Boiardo este de asemenea suparat si de felul in care se termina serialul, ultimul episod fiind difuzat saptamana aceasta la un post de televiziune american. In linii mari, Tony Soprano, dupa o serie de conflicte, renunta la lupta, asteptandu-si sfarsitul.
"Hei, de ce toti acesti tipi s-au intors brusc unul impotriva celuilalt? Uita-te la Meadow" spune dr. Boiardo referindu-se la fiica lui Tony Soprano, "ea e ok, are o poveste mai aproape de realitate, a ales sa nu continue afacerea familiei ci sa fie avocat". Acestea nu sunt comentariile unui fan obisnuit al seriei HBO (serie care a fost laudata de presa americana ca fiind unul dintre cele mai bune seriale din istoria televiziunii", ci ale unui Soprano "real".
Dr. Boiardo face parte dintr-o familie mafiota din New Jersey, care a reprezentat de fapt si modelul pentru serialul The Sopranos.
Ca si Meadow, Boiardo a trecut granita unei "vieti in limitele legii" prin intermediul studiilor universitare. Astfel, el este medic chirurg ortoped si lucreaza in West Orange, New Jersey.
Boiardo reprezinta de fapt un "happy end" al unei saga mai mult decat tumultuoase. El a fost nevoid sa se "lupte" cu genele sale, cu mostenirea si "blestemul istoriei" din care a facut parte. "Din fericire, totul s-a terminat cu bine pentru mine, am avut si am parte de foarte multe sanse, ca un privilegiat al sortii. Din nefericire, nu toti au sfarsit cu bine..." a povestit Boiardo.
Bunicul medicului a fost Ruggiero "Richie the Boot" Boiardo, care "activa" in timpul erei prohibitiei si care era prieten la catarama cu Al Capone. Acelasi mafiot a reprezentat izvorul de inspiratie pentru legendarul de acum film "Nasul".
La randul sau, tatal lui Ruggiero a fost Anthony "Tony Boy" Boiardo, a fost un mafiot "revolutionar" care este creditat ca fiind primul care a reusit sa se infiltreze cu activitatile sale oneroase pe Wall Street. Familiile Boiardo si Genovese si-au ales practic in trecut primarul pe care l-au dorit in Newark, pe infamul Hugh Addonizio, care ulterior a fost condamnat la zece ani de inchisoare, pentru ca, dupa cum a spus judecatorul la acea vreme, "a dat efectiv orasul pe mainile crimei organziate".
Boiardo a mai povestit cum "adjunctii" tatalui sau il duceau la scoala si cum a mostenit vila batranului "Nas", unde locuieste si acum.
Adevaratul Nas
David Chase, creatorul serialului "The Sopranos", a scris cele mai multe episoade ale serialului avand ca sursa de inspiratie viata reala. Personajele si intriga le-a descoperit de cele mai multe ori in diverse povesti din New Jersey, sau in dosarele FBI. Si, ceea ce putina lume stie, chiar familia sa i-a servit ca sursa de inspiratie. Chase s-a nascut cu numele de "DeCesare" si a avut rude in mafie. "A avut intr-adevar o ruda care era agent de pariuri si care lucra pentru bunicul meu" a confirmat Boiardo.
Intr-unul dintre episoade, in timp ce se afla cu psihiatrul sau, Tony Soprano vorbeste despre decizia fiicei sale Meadow de a renunta la medicina in favoarea dreptului: "Dr. Soprano suna bine" comenta el in film.
Si dr. Boiardo a dorit sa se faca avocat, insa a povestit cum "bunicul meu nu a fost de acord, mi-a spus ca nu trebuie sa ma fac avocat, pentru ca voi fi un medic foarte bun... bunicul meu avea un dar aparte, simtea instinctiv caracterul omului".
Probabil pentru ca majoritatea filmelor tind sa "cosmetizeze" actele de violenta uneori iesite din comun ale acestor mafioti, ei au reusit sa fascineze multe generatii de spectatori si telespectatori. Mafia a reprezentat sursa de inspiratie pentru nenumarate filme. Unele dintre productii au reusit chiar sa intre in istoria cinematografiei, mai ales datorita actorilor care au interpretat magistral rolurile mafiotilor, cum ar fi Marlon Brando in "The Godfather" sau Al Pacino in "Scarface" si "Donnie Brasco".
Interesant este totusi ca realitatea se schimba. Chiar si in show, Tony Soprano isi da seama ca lumea lor dispare si ca mafia traditionala nu mai are aceleasi ecouri ca in alte vremuri. El realizeaza ca "majoritatea mafiotilor sfarsesc acum ori in inchisoare ori in spital, iar afacerile lor, lasate in mainile subalternilor, nu rezista multa vreme, fiind deseori distruse de Politie".
Best of
Filmul "Nasul" apare printre primele zece filme din toate topurile istoriei cinematografiei, fiind votat ca una dintre cele mai bune productii ale genului
Intre fictiune si realitate
"Gangsterul TV" Tony Soprano (jucat de actorul James Gandolfini) era boss-ul unei familii fictive mafiote DiMeo, al carei imperiu al crimei era la New Jersey.
Conflicte: animozitatea dintre Soprano si familiile Sacramoni a dus la diverse altercatii intre mafioti de-a lungul show-ului.
Aliatii lui Tony Soprano erau doi "mercenari", Big Pussy si Little Pussy.
Lupta pentru putere este declansata de unchiul lui Tony, Corrado "Junior" Soprano care vrea sa preia controlul.
Final: Tony este supraponderal si are probleme de sanatate. Timp de trei episoade sta in coma dupa ce a fost impuscat in stomac. Are atacuri de panica din cauza faptului ca are probleme de constiinta si apeleaza la un psihiatru.
Adevaratul gangster
Este Ruggiero "Richie The Boot" Boiardo, care si-a inceput cariera in timpul Prohibitiei. Conduce familia mafiota alaturi de fiul sau Anthony "Tony Boy".
Conflicte: Familia Boiardo si familia Genovese au avut o serie de conflicte armate in anii '60 si '70, Fbi avand dovezi clare in ceea ce priveste implicarea lor in diverse asasinate.
Aliatii lui Ruggiero erau, ca in serial, doi "mercenari", Big Pussy si Little Pussy si un altul, Sam "instalatorul".
Lupta pentru putere este declansata de faptul ca Richie the Boot nu prea voia sa lase fraiele puterii in mainile lui Tony Boy.
Final: Tony Boy a murit de inima in 1978.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.