Productia mondiala de cereale va urca in acest an la un nivel record, cea mai mare crestere urmand sa aiba loc in cazul porumbului, ca urmare a cererii sporite din partea sectorului energetic, potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO).
"Cele mai recente estimari ale FAO referitoare la productia de cereale din acest an prevad o recolta record, in special in cazul porumbului", se arata in raportul semianual al organizatiei.
FAO a majorat estimarea privind productia de cereale la 2,125 miliarde tone, care include si orez decorticat, in crestere cu 6,2% fata de anul trecut. Cererea mondiala pentru cereale va creste in 2007 cu 2%, la 2,114 miliarde tone.
Preturile se vor mentine la un nivel ridicat si volatile in sezonul 2007/2008, intrucat oferta totala este aproape egala cu cererea ridicata, alimentata de dezvoltarea industriei de biocombustibili. Productia mondiala de porumb, folosit ca aliment, ca furaje si pentru producerea de bioetanol, va atinge nivelul record de 770 de milioane tone, dupa recoltele record obtinute in America de Sud, in timp ce suprafetele cultivate in Statele Unite au fost cele mai mari, dupa anul 1944.
In SUA, circa 86 de milioane tone de porumb vor fi folosite in sezonul 2007/2008 la producerea de bioetanol, cu 60% mai mult decat in sezonul trecut, potrivit datelor oferite de Departamentul american al Agriculturii, citate de FAO. Productia de orz ar putea creste in acest an cu aproape 6%, la 148 de milioane tone, iar cea de cereale furajere va urca cu 9%, la nivelul record de 1,073 miliarde tone. Extinderea suprafetelor cultivate cu porumb se va face in detrimentul culturilor de soia. Recolta de soia si a altor plante oleaginoase va scadea, evolutie care va determina aprecierea preturilor.
"Productia agregata de oleaginoase in sezonul 2007/2008 va fi sub nivelul consemnat in ultimele doua sezoane, intrucat majorarea recoltei de rapita nu va compensa declinul celei de soia", se arata in raport. FAO a majorat si estimarea despre productia mondiala de grau, la 630 de milioane tone, cu 5,2% peste nivelul de anul trecut, ca urmare a recoltelor mai mari din Europa, America de Nord si Asia. In Europa, productia totala de grau ar putea creste cu 6%, in pofida secetei din aceasta primavara.
In Statele Unite, recolta de grau ar putea fi cea mai mare dupa productia record obtinuta in 2003, intrucat pagubele produse de temperaturile reci din aprilie au fost sub estimari, iar starea culturilor este foarte buna. Canada a redus suprafetele cu grau, pentru a trece la culturi mai profitabile, in timp ce exporturile Australiei s-ar putea redresa in acest an, dupa seceta de anul trecut.
FAO anticipeaza o crestere a consumului mondial de grau la 632 de milioane tone in sezonul 2007/2008, din care 70% pentru alimente. Utilizarea graului pentru obtinerea de biocombustibili a crescut insa in Canada si in Uniunea Europeana.
Stocurile totale de grau la incheierea sezonului in 2008 ar putea fi de 147,5 milioane tone, in scadere cu 1,5 milioane tone fata de inceputul acestuia, iar faptul va contribui la volatilitatea preturilor. Productia de zahar din Uniunea Europeana, cu exceptia Bulgariei si a Romaniei, care au aderat la UE in ianuarie 2007, ar putea scadea cu 16%, la 17,1 milioane tone in sezonul 2006/2007, afectata de reforma aplicata de blocul comunitar, conform estimarilor in crestere revizuite de FAO. Productia mondiala de zahar a crescut in perioada 2006/2007 cu 4,8%, la 159,2 milioane tone, ca o consecinta a rezultatelor record ale Braziliei si ale Indiei.
In cazul carnii, FAO anticipeaza pentru anul 2007 o crestere de 2,3% a productiei mondiale, intrucat sectorul se reface dupa epidemiile care au afectat efectivele de animale in ultimii cinci ani, iar cererea provenita din partea statelor in curs de dezvoltare este in crestere. Productia mondiala de lapte ar putea urca in acest an cu 2,7%, la 675 de milioane tone.