LukOil va intra din ultimul trimestru al acestui an in randul vanzatorilor nationali de electricitate, odata cu punerea in functiune a unei turbine de 35 MW aflata in cadrul rafinariei Petrotel, in care s-au investit 100 de milioane de dolari, a decl

LukOil va intra din ultimul trimestru al acestui an in randul vanzatorilor nationali de electricitate, odata cu punerea in functiune a unei turbine de 35 MW aflata in cadrul rafinariei Petrotel, in care s-au investit 100 de milioane de dolari, a declarat directorul general al Petrotel, Igor Fedorinov. "In perioada imediat urmatoare se va monta turbina. Totul este pregatit pentru acest lucru. Capacitatea sa este de 35 MW si in trimestrul patru va incepe sa produca electricitate", a spus Fedorinov, citat de NewsIn. Aparent, lucrarile la montajul turbinei s-au desfasurat mai repede decat anticipasera oficialii Petrotel, intrucat in luna februarie a acestui an directorul executiv al rafinariei, Cosntantin Dumitru, estimase ca finalizarea lucrarilor se va face in 2008, iar productia de curent va incepe odata cu 2009. Dumitru anuntase inca de atunci ca productia turbinei va fi destinata in principal rafinariei, iar excedentul va fi livrat in sistemul energetic national.
"Sarcina principala a acestui proiect o reprezinta cresterea capacitatii de producere a energiei electrice, optimizarea procesului de productie si a consumului de energie, precum si diminuarea emisiilor de substante toxice in atmosfera in conformitate cu documentele normative ale UE", au declarat atunci responsabilii LukOil. Potrivit lui Fedorinov, punerea in functiune a turbinei va face ca achizitiile de electricitate de pe piata sa nu mai fie necesare, compania devenind, din cumparator de energie electrica, vanzator. Petrotel-LukOil lucreaza deja la pregatirea documentatiei pentru a obtine de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei licenta de furnizor de electricitate pe piata romaneasca, a mai precizat managerul Petrotel.

Vor sa-si extinda capacitatea de productie de electricitate

Directorul general Petrotel a mai spus ca rafinaria isi va extinde in continuare capacitatea de productie de electricitate, dar nu a dorit sa ofere o tinta anume pe care vor s-o atinga. "Va pot spune doar ca, fata de ce producem acum, vom dubla capacitatea de productie electricitate", a explicat Fedorinov.
Rafinaria Petrotel - LukOil a inregistrat anul trecut o pierdere de 123,457 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 3,344 miliarde de lei. Rafinaria a fost repornita la sfarsitul lui 2004, dupa un amplu program de modernizare, care a durat circa doi ani si jumatate. LukOil a investit in Petrotel aproximativ 120 milioane de dolari pentru retehnologizare.
Potrivit datelor Depozitarului Central, la data de 01.11.2006, Petrotel-LukOil era controlata de LukOil Europe Holdings B.V., subsidiara inregistrata in Olanda a grupului petrolier rus LukOil, care detinea 94,66% din capitalul social. Un alt actionar semnificativ era Societatea de Investitii Financiare SIF Muntenia, care avea 2,53% din actiunile rafinariei.

LukOil va livra de la 1 iulie motorina cu biodiesel cumparat de la Bioromoil

LukOil va livra pe piata romaneasca, de la 1 iulie, motorina cu un continut de 2% biodiesel, dupa ce a semnat un contract de achizitie biocomponent de la Bioromoil Braila, a declarat directorul general al Petrotel - LukOil, Igor Fedorinov, citat de NewsIn. "Avem un parteneriat semnat cu Bioromoil si cumparam de la ei biocomponent, pe care ni-l aduc din Europa. Ei vor sa construiasca o instalatie de producere a biodieselului si ne vor vinde si mai departe, dar produsul lor", a spus Fedorinov. Directorul general al Petrotel-LukOil a refuzat sa dea informatii despre cantitatea de biocomponent pe care o va achizitiona compania sa de la Bioromoil sau despre valoarea contractului.
El a spus ca: "Petrotel-LukOil va cumpara suficient biocomponent pentru a furniza pietei romanesti motorina cu 2% biodiesel, conform legilor in vigoare". LukOil Romania vrea sa produca, incepand din a doua jumatate a lui 2007, circa 60.000 tone de biodiesel pe an, in cadrul Rafinariei Petrotel-LukOil, in urma unei investitii de aproximativ 18 milioane dolari, declarau in luna decembrie a anului trecut reprezentanti ai Petrotel.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.