Anchetatorii au stabilit ca, la inceputul anului 2006, Traian Nistor, Marius Mihai - director general al SC Marius Business Center SRL, Adrian Moise-asociat unic al SC Nac Industrii SRL si Marian Toma-director tehnic al aceleiasi firme, ar fi incheia
Anchetatorii au stabilit ca, la inceputul anului 2006, Traian Nistor, Marius Mihai - director general al SC Marius Business Center SRL, Adrian Moise-asociat unic al SC Nac Industrii SRL si Marian Toma-director tehnic al aceleiasi firme, ar fi incheiat un contract pentru cumpararea unui produs petrolier, altul decat cel pentru care se organizase achizitia publica pentru unitati militare, potrivit Biroului de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), citat de Mediafax.
Procedura de achizitie publica de combustibili si uleiuri minerale pentru unitatile militare a fost initiata de Comandamentul Logistic Intrunit, printre produsele care urmau a fi cumparate figurand si combustibil lichid usor tip III, in cantitate de 11.353,53 tone, necesar pentru incalzire, pentru care acciza este de 307,59 euro/tona (echivalent cu cea pentru motorina). Pentru acest produs a depus o oferta SC Marius Business Center SRL, reprezentata de Marius Mihai, care s-ar fi oferit sa furnizeze combustibil lichid pentru focare tip II, produs de SC Nac Industrii SRL, care a imputernicit firma ofertanta sa livreze acest produs. In toata documentatia depusa, ofertantul a sustinut ca produsul oferit, desi denumit combustibil lichid pentru focare tip II, are caracteristicile fizico-chimice ale produsului combustibil lichid usor tip III, solicitat de achizitor. In 23 martie 2006, societatea Marius Business Center SRL a fost declarata castigatoare la licitatie, firma sustinand ca va plati acciza de 307,59 euro/tona. In schimb, producatorul, SC Nac Industrii SRL detinea o autorizatie pentru un produs care se acciza cu 6,81 euro/tona, aferenta pacurei.
Cu banii in grafic
In documentele incheiate a fost trecuta denumirea produsului, respectiv combustibil lichid pentru focare tip II, cu exceptia graficelor de vanzare, unde denumirea a fost schimbata, pentru a putea fi justificata de furnizor.
Generalul (r) Traian Nistor a acceptat schimbarea denumirii in grafice, astfel incat a fost platita acciza de 6,81 euro/tona, in loc de 307,59 euro/tona. Astfel, cei patru ar fi evitat plata corespunzatoare a accizei catre bugetul de stat, prejudiciul provocat fiind estimat la 1,2 milioane de euro. Pentru recuperarea prejudiciului, in cursul urmaririi penale a fost instituit sechestru asigurator asupra conturilor bancare ale inculpatilor.
Traian Nistor va fi judecat pentru evaziune fiscala. Totodata, pe langa aceasta infractiune, Marius Mihai, Adrian Moise si Marian Toma au fost deferiti justitiei si pentru livrarea de uleiuri minerale din antrepozit fiscal fara prezentare de catre cumparator a dovezii de plata a accizei. Dosarul a fost trimis instantei Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In cauza s-au efectuat mai multe constatari tehnice, o expertiza si o cercetare administrativa de catre Directia de prevenire si investigare a coruptiei si fraudelor din Ministerul Apararii. (DEI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.