CE BEM, CE MANCAM
Produsul analizat poate fi considerat si un aditiv alimentar, daca este adaugat in produs in cantitati mici. Recomandarile privind consumul acestuia pot fi facute numai in functie de cantitatea folosita.

Intaritorul pentru prajituri cu branza este un produs care are in compozitie amidon din porumb si amidon din cartofi, acestora doua fiindu-le adaugata si aroma de vanilie. Amidonul modificat din carotfi este un aditiv alimentar, insa producatorul nu specifica daca este vorba despre E 1410, E1412, E 1413, E 1414, E 1420, E 1422, E 1440, E 1442, E 1450. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca produsul analizat este utilizat pentru calitatile sale de gelifiant intaritor in diferite proportii si in diferite produse care necesita adaosul suplimentar al unui astfel de ingredient-aditiv. Atunci cand se foloseste intr-o cantitate semnificativa este ingredient, iar cand este adaugat intr-o cantitate mica este aditiv.

ANALIZA. Amidonul este un polizaharid natural care prin hidroliza in tractusul digestiv este transformat in glucoza. In functie de cantitatea adaugata produsului final, poate avea diferite recomandari: pentru diabetici, pentru supraponderali, obezi, suferinzi de cancer, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv etc.

Pe ambalajul acestui produs este specificata si eticheta nutritionala, detaliata pentru prajituri cu branza proaspata de vaci (9% grasime) fara aluat: "valoarea energetica 669 kj/159 kcal, proteine 7,5 g, glucide 17,0g, lipide 6,8g valoarea energetica a produsului este de 4 kcal/gram". Valorile oferite de producatori pentru 100 de grame de desert cu branza proaspata de vaci degresata sunt valoarea energetica 543 kj/128 kcal, proteine 9,6, glucide 17,3 g, lipide 2,4g.


PrecizariRubrica "Ce bem, ce mancam" se adreseaza acelor persoane care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele pe care acestea le au asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43., sau pe adresa de e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, ne puteti trimite sugestiile dumneavoastra la numarul de fax 021.318.20.35. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, fie el bautura sau produs alimentar, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, ii prezentam compozitia
produsului si datele nutritionale specificate de producatori pe eticheta acestuia, fara a-i prezenta produsul care urmeaza sa fie analizat.