Romania s-a detasat in grupa G, dar victoriile cu Slovenia ar putea fi nule din cauza ca Mircea Sandu a ignorat o decizie definitiva si irevocabila a Tribunalului de la Lausanne.

Nationala de fotbal a Romaniei a obtinut miercuri seara a doua victorie in fata Sloveniei (2-0, goluri Mutu si Contra), lasindu-i pe bulgari sa ne priveasca ceafa de pe pozitia a doua a clasamentului grupei G si pe olandezi sa-si puna probleme in legatura cu calificarea la turneul final al Euro 2008. In aceeasi zi insa, pe faxul FRF sosea a treia somatie de la FIFA, in care forul condus de Mircea Sandu era amenintat cu excluderea din competitii daca nu pune de urgenta in aplicare decizia Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne. „Decizia TAS trebuia in mod evident sa fie aplicata clubului care evolueaza in prima liga din Romania, FCU Politehnica Timisoara&Invest SA. In consecinta, solicitam Federatiei Romane de Fotbal sa aplice corect decizia TAS, in toate punctele sale", se arata in ultimatumul FIFA, care sanctioneaza astfel toate tertipurile procedurale folosite de functionarii lui Mircea Sandu pentru a ajuta formatia patronata de Marian Iancu sa termine editia de campionat.

Dumitru Dragomir a motivat aminarea punerii in aplicare a deciziei pentru „a nu iesi mare taraboi" la meciul cu Slovenia: „Poli va fi dezafiliata, e clar, nu avem ce face. Si FIFA se tine tare", a declarat presedintele LPF. Intr-adevar, suporterii locali au scandat impotriva oficialilor FRF, tinta principala fiind directorul general Ionut Lupescu, fara a fi menajat nici Mircea Sandu. „Decizia va fi pusa in aplicare marti", a spus Lupescu, in timp ce Iancu s-a resemnat: „Vom fi dezafiliati, asa au facut si comunistii, ne-au bagat in B".

Sentinta, pronuntata in decembrie 2006, obliga FCU Politehnica Timisoara sa continue cu numele initial, CS FC Politehnica AEK Timisoara, sau sa isi ia un alt nume aprobat de FRF, sa isi schimbe imnul si culorile alb-violet. De asemenea, TAS a mai decis ca FCU Politehnica Timisoara sa plateasca cite 5.000 de euro pentru fiecare meci oficial jucat, incepind cu 5 decembrie 2006 (circa 200.000 de euro), la care se adauga 90.000 de euro drept compensatie pentru violarea folosirii numelui, a culorilor, a imnului, a istoriei si a logoului SC FC Politehnica Timisoara SA, clubul patronat de obscurul investitor italian Claudio Zambon, intre 13 iunie si 4 decembrie 2006. FRF a ignorat aceasta sentinta, astfel ca FIFA a revenit cu o somatie in februarie, solicitind sa se recalculeze cuantumul despagubirilor. Sub amenintarea cu penalitati, FRF a decis sa sanctioneze o echipa de juniori cu acelasi nume, desi parte in procesul de la Lausanne era clubul condus de Marian Iancu, astfel ca Poli Timisoara a evoluat nestingherita pina la finalul campionatului sub aceeasi sigla si cu aceleasi culori la echipament.

Claudio Zambon, detinatorul palmaresului clubului Poli Timisoara, este dispus sa-i cedeze patronului echipei, Marian Iancu, numele si palmaresul gruparii de pe Bega in schimbul a trei milioane de euro, bani pe care presedintele clubului banatean i-ar fi pregatit pentru transferul lui Zicu. Cunoscut ca un jucator profesionist de poker, Zambon a jucat si la cacealma: „Eu am si varianta Iacov, care trage deja de mine sa-i vind clubul. Imi ofera 1,5 milioane de euro si 50% din valoarea despagubirilor, adica vreo 750.000 de euro. Daca Iancu vine cu trei milioane de euro, ii dau tot ce am, palmares, club, tot, daca nu, atunci Iacov are ocazia sa se aleaga el cu totul pentru mai putini bani, cam 2,3 milioane".

Ce este TAS Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) este o institutie independenta de orice organism sportiv, creata in 1984 si plasata sub autoritatea Consiliului International de Arbitraj in materie de sport. Are in componenta circa 300 de juristi specializati in probleme de sport, care provin din 87 de tari diferite. In fiecare an, TAS da solutii in peste 200 de litigii din domeniul sportului. Sentintele pronuntate au valoare similara cu cele din instantele civile. O hotarire a TAS devine definitiva si irevocabila o data ce a fost comunicata partilor implicate in litigiu si trebuie aplicata conform Conventiei de la New York referitoare la recunoasterea executarii sentintelor arbitrare straine, semnata de peste 125 de tari, printre care si Romania. De altfel, inclusiv Statutul FRF are prevederi clare in acest sens: „In activitatea lor, membrii FRF, precum si oficialii si comisiile FRF, au obligatia de a respecta Statutele, regulamentele, deciziile FIFA si UEFA, Codul eticii FIFA", iar TAS este „competent sa solutioneze orice cauza cu caracter international in care sint angrenate federatii nationale, ligi, cluburi, jucatori sau oficiali".

Sefi la summitul grupei G UEFA apreciaza ca evolutia lui Mutu a fost hotaritoare in victoria tricolorilor asupra Sloveniei, care a detasat Romania de urmaritoare in clasamentul grupei G. „Baietii lui Piturca s-au descurcat perfect", a scris si cotidianul olandez „De Telegraaf". Fostul selectioner Gica Hagi, care s-a aflat pe banca tehnica la meciul de baraj pentru CM 2002 cu Slovenia, a remarcat si el ca sintem aproape de turneul final: „Dupa aceasta partida pot spune ca Romania poate uita trecutul urit si sa se gindeasca la calificare la Euro 2008. S-a vazut ca Mutu si Chivu au devenit adevarati lideri in echipa, au preluat stafeta de la generatia mea si acum pot califica Romania la Europene". „Razbunarea romanilor este perfecta acum", a titrat cotidianul de sport „Ekipa" din Slovenia, in timp ce site-ul oficial al Federatiei Slovene a titrat: „Cu miinile goale de la Timisoara". „Dupa ce simbata si-a dezamagit propriii suporteri, Slovenia a inregistrat o catastrofa si mai mare la Timisoara", a comentat si Dnevnik, care l-a vazut omul meciului pe Mutu.

* Romania - Slovenia 2-0 (1-0)

Au marcat: Mutu ‘40, Contra ‘70

* Bulgaria - Belarus 2-1 (2-1)

Au marcat: Petrov ‘10, Iankov ‘40/ Vasiliuk ‘5, din pen.

* Luxemburg - Albania 0-3 (0-2)

Au marcat: Skela ‘25, Kapllani ‘36, ‘72.

Poli Timisoara se supune deciziei TAS Clubul banatean isi va schimba denumirea si culorile pentru a nu fi dezafiliat de FRF.

Poli Timisoara, sub amenintarea dezafilierii si a exluderii lui Marian Iancu din fotbal, a decis ieri sa respecte hotarirea TAS in privinta palmaresului. Consiliul Director al clubului banatean s-a intrunit joi seara pentru a lua o decizie, dupa ce FIFA a somat FRF sa puna in aplicare decizia TAS. Sedinta la care au fost invitati si membrii fondatori, si liderii galeriei a tinut opt ore. La final s-a hotarit ca Poli va respecta decizia TAS, urmind sa-si mai adauge o particula la nume, dar va cauta cai de atac pentru palmares. "Trebuie sa respectam decizia, chiar daca toti ne dau dreptate, pentru a nu risca dezafilierea. Dupa acest moment, vom ataca decizia pe toate caile legale. Trebuie sa mai apara un nume intre si sa apara pe sigla noul nume, in schimb imnul si culorile ramin", a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele CJ Timis si membru in Consiliul Director. "Decizia de a merge mai departe a fost unanima. Sint mai multe tonuri de violet. Punem in aplicare decizia TAS, pentru ca justitia nu imparte intotdeauna dreptatea. Nu TAS, ci FRF a luat decizia", a spus viceprimarul Adrian Orza, adaugind ca echipa s-ar putea numi Poli Stiinta sau Poli 1921 Timisoara.

Presedintele CA al formatiei Poli Timisoara, Marian Iancu, a recunoscut ca stia mai demult ca FRF va pune in aplicare decizia TAS, dar nu a avut ce face. "Nu mai conteaza daca sint resemnat. Am stabilit ca voi continua si e bine ca stiu ce am de facut. Am avut momente cand am vrut sa renunt, nu de mult si nu o data. Stiam ce se va intampla, dar nu am avut ce face. Cei de la Federatie vor avea surprize de nu-si pot imagina", a declarat joi, pentru NewsIn, presedintele CA al Poli Timisoara, Marian Iancu.