Fibrilatia este una dintre serioasele tulburari de ritm ale inimii. Cand fibrilatia atinge atriile nu este tragedie atat de mare. Multi sufera de fibrilatii atriale si duc o viata normala.

De altfel, se intampla ca medicii chiar sa ia hotararea sa-i lase pe unii pacienti in fibrilatii cand nu pot scoate inima din acest galop al batailor. Pe langa medicamentele clasice, cei ramasi in fibrilatie permanenta trebuie sa inghita si anticoagulante, pentru ca sa evite formarea cheagurilor ce ar putea porni din inima, infundand vasele.

Daca fibrilatia se petrece insa in ventricule, situatia este serioasa. Cand in ventricule contractiile ating 400-600 pe minut, contractiile acestea seamana cu un tremur si in ventricul se instaureaza haosul, iar inima nu mai pompeaza bine. In astfel de situatii se foloseste defibrilatorul, care printr-un soc electric opreste inima, ca apoi ea sa reporneasca prin nodul sinosal cu ritm normal.

Exista chiar o fibrilatie atriala denumita de week-end. Cei care incep distractia de vineri pana duminica noaptea cu alcool, cafea, mancare multa si nesomn pot intra in fibrilatie atriala, ce trebuie rezolvata cu medicamente sau cu un mic soc electric.