Olandezele sunt afectate mai putin de depresie decat femeile din alte tari, potrivit psihologului Ellen de Bruin, autoarea cartii "Femeile olandeze nu fac depresie", care a aparut recent in Tara Lalelelor.

Dupa o serie de mai multe interviuri cu femei din diverse medii ocupationale, psihologul a ajuns la concluzia ca olandezele sunt mult mai fericite decat femeile din majoritatea regiunilor lumii. "Acest lucru are legatura cu libertatea de a alege", sustine Ellen de Bruin. "In Olanda, oamenii sunt liberi sa isi aleaga partenerii de viata, religia, orientarea sexuala, suntem liberi sa folosim droguri usoare si putem sa spunem aproape orice dorim. Olanda este o tara libera", sustine ea.

ECHILIBRU. Ellen de Bruin mai sugereaza ca la sentimentul de multumire al femeilor olandeze contribuie si traiul intr-o societate instarita, industrializata. Sistemul social olandez le permite femeilor sa mentina un echilibru intre munca si viata de familie. Statisticile arata ca 68% dintre femeile olandeze lucreaza jumatate de norma, iar majoritatea nici nu-si doresc un loc de munca cu norma intreaga. Un alt factor semnificativ deriva din importanta atribuita nucleului familiei, mai precizeaza autoarea.