La putin timp dupa operatia gemenelor din Romania, au intervenit complicatii serioase, ceea ce i-a determinat pe medicii americani sa opreasca interventia de separare.

Anastasia si Tatiana Dogaru, siamezele de trei ani, operate ieri in SUA, se confrunta cu o encefalopatie, dar specialistii americani spera ca le pot separa, in continuare, informeaza presa din Cleveland, citata de NewsIn. Dupa ce au deschis, miercuri, cutia craniana a fetelor, doctorii de la Spitalul pediatric Rainbow din Cleveland au descoperit ca tesutul cerebral al Anastasiei, geamana mai mare si mai puternica, era inflamat. Desi a incercat sa reduca inflamatia cu ajutorul medicamentelor, echipa a decis ca este prea periculos sa continue procedura chirurgicala. Cu atit mai mult cu cit Anastasia mai avea probleme si cu presiunea arteriala in timpul operatiei.

"Ne pastram in continuare speranta ca putem ajuta gemenele", a declarat doctorul Nathan Levitan, seful echipei de medici chirurgi, adaugind ca fetele erau treze si alerte, joi, la o zi dupa operatie. Echipa medicala va face teste, inclusiv o rezonanta magnetica, pentru a determina cauza encefalopatiei, iar apoi va decide daca va incerca din nou procedura de separare.

Interventia chirurgicala de miercuri, prima ca importanta dintr-o serie lunga de alte proceduri, planificate in urmatoarele sase luni, a inceput dimineata si s-a incheiat abia in cursul serii. Aceasta este cea de-a treia operatie a fetitelor, dupa ce in lunile aprilie si mai, medicii au separarat o parte din vasele de singe de la nivelul capului.

Sotii Dogaru au spus, joi, ca sint bucurosi ca fetele sint bine si stiu ca doctorii sint precauti. "Vrem sa va multumim pentru ca ati continuat sa va rugati", le-au spus ei oamenilor din Cleveland. Cazul fetitelor a impresionat comunitatea locala din Statele Unite, presa relatind consecvent despre starea lor.

Gemenele s-au nascut in Italia, in 2004, unite in crestetul capului, la un unghi de aproape 90 de grade. Ele au creiere separate, dar craniul si majoritatea vaselor de singe sint comune, inclusiv un vas care transporta singele la inima si citeva tesuturi. Potrivit specialistilor, gemenii uniti in zona capului, numiti si gemeni craniopagi, apar o data la 2,5 milioane de nasteri. Mai mult, o mare parte din ei mor la nastere si numai 10% ajung la virsta de zece ani. Cazul romancelor este, insa, cu atit mai dificil, cu cit una dintre ele nu are functii renale, depinzind de rinichii celeilalte.

Parintii lor, preotul greco-catolic Alin Dogaru si Claudia Dogaru, amindoi in virsta de 31 de ani, au locuit in Cluj pina in 2001, cind Alin Dogaru a fost trimis in Italia de Eparhia Greco-Catolica de Cluj-Gherla. Imediat dupa nasterea celor doua fetite, cei doi au cautat sprijin atit la statul italian, cit si la cel roman, pentru operatia gemenelor. Neprimind nici un raspuns, ei au apelat la Centrul Medical pentru Copii din Dallas, informeaza Mediafax. Medicii de aici nu au acceptat insa sa le opereze, desi reusisera sa separe doua gemene egiptene, unite in crestetul capului. De abia in luna aprilie a acestui an, Spitalul pentru Copii Rainbow din Cleveland a fost de acord sa incerce complicata interventie.