Dupa blana ecologica si perlele de cultura, diamantele obtinute in laborator vor deveni urmatoarea mare afacere din industria luxului.

In 2006, blockbusterul „Blood Diamond" a redeschis dezbaterea din jurul traficului de diamante. Actiunea este plasata in Sierra Leone, in timpul razboiului civil din 1999, si prezinta imagini socante legate de cruzimea asupra copiilor care lucreaza in minele de diamant. Conform definitiei date de Natiunile Unite, „diamantele de conflict" sint cele provenite din zone controlate de forte ilegitime, lipsite de guvernamint recunoscut la nivel international. Traficul cu astfel de pietre serveste, in cele mai multe din cazuri, finantarii actiunilor militare antiguvernamentale.

In aceste conditii, o afacere ideala ar putea fi producerea de diamante artificiale. Si vestea buna este ca deja exista un laborator in care se cultiva diamante, iar in citiva ani aceste pietre vor fi must have pentru orice femeie bogata si sensibila care cumpara diamantul la pachet, cu iluzia ca salveaza planeta. Dupa toate scandalurile din media legate de traficul cu diamante de mina, dupa toate manifestatiile publice, dezbaterile si campaniile de constientizare initiate de ONG, vedetele vor sari sa poarte diamante artificiale ca statement impotriva nedreptatilor si a atrocitatilor asociate cu diamantele de mina.

Toata lumea stie ca diamantul nu este altceva decit carbon cristalizat si e ciudat ca le-a luat atit timp oamenilor de stiinta sa descopere o metoda de a-l obtine artificial. Singurul laborator de productie de diamante (pina acum s-au obtinut doar pietre galbene) se afla in Florida. Procesul de obtinere este similar cu cel din natura, adica prin caldura foarte mare si presiune. Pietrele astfel obtinute pot fi taiate asemenea celor naturale si arata identic. Doar analizele de laborator pot depista diferenta. Dureaza patru zile sa obtii un diamant de laborator si echipamentul este extrem de costisitor, deci Diamond Trading Company nu are inca motive sa se panicheze ca i se fura piata, dar, in timp, costurile de productie se vor micsora, iar pretul unui astfel de diamant va scadea dramatic. Chiar si in aceste conditii, pretul unui diamant artificial este de trei ori mai mic decit al unuia real. Oficialii de la Gemesis, compania producatoare de diamante, au declarat ca pietrele nu au fost inca lansate pe piata. Predictia specialistilor: avind in vedere eforturile companiei de a evita confuzia dintre diamantele de mina si cele obtinute artificial, lansind o campanie de publicitate colosala pentru cele din urma, Gemesis va fi, pentru cultura diamantelor, ce este Mikimoto pentru cultura perlelor.

Moarte cu diamante Artistul plastic Damien Hirst a facut cea mai valoroasa lucrare de arta contemporana, intitulata „For the Love of God". Lucrarea reprezinta un craniu impodobit cu 8.601 diamante naturale si a fost estimata la peste 100 de milioane de dolari. Craniul este autentic, dateaza din secolul al XVIII-lea si lucrarea a fost inspirata de craniile din cultura mayasa incrustate cu pietre pretioase.

Pentru a vedea diamantele de cultura, mergeti la www.cotidianul.ro/select