Persoanele cu cetatenie americana vor deveni cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea, dupa ce mostenitorii fostilor industriasi Malaxa si Auschnit vor face conversia in actiuni la Fond a titlurilor primite drept despagubire pentru bunurile co
Persoanele cu cetatenie americana vor deveni cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea, dupa ce mostenitorii fostilor industriasi Malaxa si Auschnit vor face conversia in actiuni la Fond a titlurilor primite drept despagubire pentru bunurile confiscate in timpul regimului comunist.
Presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, a declarat ca aproximativ 10% din totalul de 2.251 de actionari inregistrati pana acum au cetatenie straina, iar dintre acestia 15 sunt din SUA. "Deocamdata, cei din America au mai putin de 1% din actiuni, dar dupa ce vor face conversia in actiuni a titlurilor de despagubire cei din familiile Malaxa si Auschnit, cetatenii din SUA vor avea cel mai mare pachet de actiuni", a explicat Paunescu.
Mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit au primit in toamna anului trecut titluri de despagubire in valoare cumulata de 1,1 miliarde lei (peste 300 milioane de euro) pentru bunuri confiscate de regimul comunist.
Printre activele revendicate de familia Malaxa se numara Faur Bucuresti (fosta uzina Nicolae Malaxa), Republica Bucuresti (denumita in trecut Uzina de Tuburi si Otelarii) si Combinatul Siderurgic Resita (fostele Uzine si Domenii Resita).
De asemenea, Malaxa a mai cerut masuri reparatorii pentru titlurile detinute la uzinele Unio Satu-Mare, Tohanul Vechi, Carom, Astra Vagoane Arad, Cugir, Intreprinderea Optica Romana si Societatea de Investitii Imobiliare SAR.
Mostenitorii lui Max Auschnit au primit despagubiri pentru participatiile detinute la fostele Uzine si Domenii Resita, Uzinele Metalurgice Unite "Titan, Nadrag, Calan", Astra Vagoane Arad si Societatea Magazinele Unite de Fierarie si Ferrum. Evaluarea a fost realizata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, iar modul de calcul al despagubirilor a plecat de la valoarea activului net de la nivelul anilor '40, prin indexarea cu rata inflatiei din aceasta perioada.
Prin conversia in actiuni a titlurilor de despagubire, cele doua familii vor detine aproximativ 8% din capitalul Fondului Proprietatea. In prezent, aproximativ 97% din capitalul Fondului Proprietatea se afla inca la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, restul de 3% fiind distribuit proprietarilor deposedati abuziv in perioada regimului comunist.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.