Romani in noul govern     In Malta s-a constituit noul guvern al ordinului cavalerilor "Sf. Ioan de Ierusalim", din care fac parte si doi romani.     Din cei noua ministri ai guvernului cavalerilor de la Malta, doi sunt roma
Romani in noul govern     In Malta s-a constituit noul guvern al ordinului cavalerilor "Sf. Ioan de Ierusalim", din care fac parte si doi romani.     Din cei noua ministri ai guvernului cavalerilor de la Malta, doi sunt romani: Alteta sa, printul Dimitrie Sturdza si Excelenta sa, mare prior Dorin Potolinca, primul in demnitatea de ministru al activitatilor umanistice, iar al doilea - ministru al Culturii. Impreuna cu ei, alti doi cavaleri romani au mai participat la eveniment: Catalin Moisanu si Nicolae Bujor, ridicati si ei in rangurile de ambasador itinerant si, respectiv, de asistent personal al marelui maestru. Astfel, tara noastra are si unul dintre cele sapte posturi de ambasadori ai ordinului. Tara noastra are, in total, opt cavaleri de Malta din Ordinul "Sf. Ioan de Ierusalim", unul dintre acestia fiind actorul Jean Constantin.       INVESTITURA. Ceremonia investiturii a inceput cu citirea unui mesaj de binecuvantare din partea Papei Benedict al XVI-lea. "Aceasta binecuvantare inseamna o recunoastere, pentru ca au existat diferite discutii in Romania, venite din partea unui alt ordin", afirma Excelenta sa mare prior Dorin Potolinca. "Evenimentul de la Malta a fost extrem de important si in istoria ordinului pentru ca s-a constituit noul guvern, s-au numit ministrii, a fost investit in mod oficial al 77-lea mare maestru al ordinului", ne-a declarat si Catalin Moisanu.       PROIECTE. Printre planurile cavalerilor de Malta in Romania se numara deschiderea unei ambasade, dar obiectivele principale, afirma excelenta sa mare prior Dorin Potolinca, sunt de ordin umanitar: "Vom incerca sa finantam interventii chirurgicale pentru trei persoane din Iasi. Am luat legatura cu o serie intreaga de profesori universitari din Italia, o sa ajutam cu biletele de avion si cu spitalizarea, iar medicii vor face aceste operatii gratuit pentru ordin". Marele prior ne-a spus ca unul dintre proiectele ordinului pentru tara noastra este deschiderea unui spital pentru saraci.       SELECTIE. Conditiile pentru a deveni cavaler de Malta din ordinul "Sf. Ioan de Ierusalim" sunt foarte stricte sub aspectul moralitatii. "Trebuie sa fie vorba de oameni care au facut ceva in viata, oameni in urma carora se vede ceva. Sunt conditii pe care ordinul le stabileste, fara a fi secrete, dar care tin de imaginea sociala a persoanei care devine cavaler de Malta. In principiu, propunerile vin fie din partea a doi cavaleri, care vin si sustin in fata marelui prior propunerea, sau din partea unui oficial, de la ambasador in sus. Rangurile ordinului nostru sunt: cavaler, comentator, asistent, ambasador, prior, mare prior, dupa aceea urmeaza conducerea superioara, alcatuita din maresal, mare cancelar si mare maestru", afirma excelenta sa mare prior Dorin Potolinca. In luna ianuarie a acestui an a avut loc in Romania prima investitura a cavalerilor de Malta din ultima suta de ani in rit ortodox.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.