Presedintele SUA, George W. Bush, prezent la summit-ul G8 din localitatea germana Heiligendamm, a declarat, ieri, cu cateva ore inainte de intalnirea cu liderul moscovit, Vladimir Putin, ca Rusia nu are nici un motiv sa manifeste "bufeuri de caldura" din cauza proiectului american antiracheta din Europa.
"Este important ca Rusia si cetatenii rusi sa inteleaga faptul ca, in opinia mea, razboiul rece s-a incheiat, ca Rusia nu este un inamic al Statelor Unite", a reiterat Bush, asigurarile conferite in cadrul vizitei la Praga, intreprinsa pe data de 5 iunie. "Trimiteti-va generalii in Statele Unite", pentru a se asigura ca Washingtonul nu are intentii ofensive in ceea ce priveste proiectul sau de extindere a scutului american antiracheta in Europa, a comentat presedintele american, cu intentia ca declaratia sa ajunga la urechile omologului sau rus. In ultimele zile, Putin s-a referit, de mai multe ori, la posibilitatea de a ataca "tinte europene", in replica la instalarea scutului american anti-racheta in Cehia si Polonia. Totusi, macar pentru presa si opinia publica, Bush si Putin au mimat ca intalnirea lor, asteptata drept cel mai fierbinte moment al summit-ului, s-a derulat in conditii bune. Presedintele moscovit a declarat, la finalul intalnirii, ca SUA si Rusia nu vor intampina dificultati daca vor colabora in mod transparent asupra controversatului sistem defensiv american.
Kremlinul inmoaie tonul
Miercuri seara, prin intermediul unui purtator de cuvant, liderul Kremlinului si-a mai nuantat declaratiile, afirmand ca Rusia nu va lua fortat, ca tinte, orase europene, in caz de extindere a scutului antiracheta american.
Oficialul a afirmat ca Moscova va veni cu un raspuns "total eficient in vederea garantarii securitatii" sale, daca Statele Unite concretizeaza proiectul lor de a instala sisteme de aparare antiracheta in Republica Ceha si Polonia.
Totusi, amenintarea lansata intr-un interviu in timpul weekend-ului de presedintele rus, de a indrepta noi rachete spre Europa si metropolele sale, la fel ca in timpul "razboiului rece", nu este decat "una dintre posibilitatile" prevazute, a precizat purtatorul de cuvant, care s-a exprimat in fata presei dupa deschiderea summit-ului G8, care reuneste liderii celor sapte tari puternic industrializate (Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia plus Rusia). (I.C.)
Tarile emergente, invitate la discutii
Protagonistii reuniunii de la Heiligendamm si-au exprimat, ieri, decizia de a coopera cu tarile emergente pentru a defini un cadru al globalizarii, au anuntat surse guvernamentale germane, considerand globalizarea drept un proces care creeaza sanse.
Cinci dintre cele mai mari tari emergente (China, India, Mexic, Brazilia, Africa de Sud) au fost invitate sa participe azi la lucrarile G8 pentru a examina raspunsuri comune la sfidarile la adresa economiei mondiale, in special in problema schimbarilor climatice. Pana in prezent, fiecare stat ce detinea presedintia anuala a G8 decidea daca tarile emergente sa fie sau nu asociate si alegeau temele de abordat in acest cadru.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca doreste sa initieze un dialog institutionalizat cu tarile emergente, fara ca acestea sa fie admise totusi in grup. In doi ani, Italia, care va detine in acel moment presedintia grupului, va elabora un raport ce va face un prim bilant al acestui dialog institutionalizat, numit "procesul de la Heiligendamm". (I.C.)
Bush vrea sa faca din Irak o Coree de Sud
Criza irakiana nu putea fi ignorata, nici in cadrul lucrarilor G8, nici in convorbirile purtate pe marginea reuniunii. George W. Bush a revenit asupra argumentului ca soarta Irakului ar putea evolua "spre democratie", asemenea Coreei de Sud.
"Prezenta Statelor Unite a permis economiei si sistemului Coreei de Sud sa evolueze si, in acelasi timp, a oferit garantii chinezilor si japonezilor", le-a declarat Bush jurnalistilor. Comparatia a suscitat critici severe, multe voci sustinand ca, dupa incheierea armistitiului cu rivalii comunisti din Nord, Coreea de Sud nu s-a confruntat nici pe departe cu valul de violente care afecteaza in prezent Irakul. Comentariile sugereaza, de asemenea, o prezenta de durata a trupelor americane in Irak, spre nemultumirea democratilor, care detin controlul Congresului si incearca sa convinga Casa Alba sa dispuna retragerea trupelor din aceasta tara. Pana la democratia de model sud-coreean, Irakul mai are de rezolvat multe probleme. Vicepresedintele sunnit al Irakului, Tareq al-Hashemi, a cerut Egiptului si altor state arabe sa isi redeschida ambasadele la Bagdad pentru a contribui la pastrarea identitatii arabe a tarii, relateaza Reuters. (I.C.)
Acord-surpriza in privinta efectului de sera
Problema climaterica, figurand in agenda reuniunii intre subiectele prioritare, a fost transata cu mare dificultate. Dupa ce cancelarul german, Angela Merkel, apreciase ca obiectivele europene pe tema protectiei climei "nu pot fi impartasite" de statele membre G8, in cursul unei conferinte de presa fulger, tot ea a anuntat obtinerea unui "mare succes", adica realizarea unui compromis, si anume acceptarea propunerii facute de europeni de a se proceda la reducerea la jumatate a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES), pana in 2050, luandu-se ca baza situatia din 1990.
"O serie de tari au evoluat", a comentat Angela Merkel, facand evident aluzie la pozitia reticenta in materie, adoptata, zilele trecute, de catre SUA. Este stiut ca SUA s-au opus in mod public la stabilirea unor termene si praguri pentru reducerea emisiilor GES. Angela Merkel a mentionat ca propunerea europenilor de reducere a emisiilor de GES in conformitate cu termenii aratati a fost impartasita in final de "ansamblul reprezentantilor statelor din G-8", lasand, desigur, a se intelege ca au fost exprimate si unele reticente. Statele reprezentate la forum "s-au angajat in mod clar" sa continue procesul de reducere a emisiilor GES, sub auspiciile ONU, privind perioada de dupa 2012, cand expira Protocolul de la Kyoto. "Dezbaterile pe tema in cauza se vor desfasura sub auspiciile ONU, acesta fiind forul adecvat pentru negocierile privind problemele de clima", a subliniat seful Guvernului berlinez. In opinia Angelei Merkel, compromisul de la Heiligendamm constituie "un semnal puternic" dat in perspectiva Conferintei ONU de la Bali, din luna decembrie, care va aborda continuarea procesului avut in vedere prin Protocolul de la Kyoto si dupa expirarea acestuia in 2012.
Inca patru miliarde pentru combaterea SIDA
Germania vrea suplimentarea cu patru miliarde de euro a fondurilor consacrate luptei impotriva SIDA in intreaga lume, in urmatorii opt ani. Prin acest gest, Berlinul intentioneaza sa incite partenerii sai din forum sa ii urmeze exemplul, a explicat ministrul pentru Ajutor si Dezvoltare, Heidemarie Wieczorek-Zeul, intr-un interviu publicat in numarul de azi al cotidianului Financial Times Deutschland. "Apelul meu se adreseaza altor tari ale G8 pentru ca ele sa ia de asemenea angajamente financiare", a explicat ministrul, care este membru al partidului social-democrat (SPD), aliat cu Uniunea conservatoare a cancelarului Angela Merkel, in cadrul coalitiei guvernamentale. Banii suplimentari deblocati de Germania vor fi varsati Fondului mondial contra SIDA, tuberculozei si malariei. Initiativa a fost lansata de tarile G8 in 2001, cu sprijinul ONU. (D.E.)
Protestul mascatilor
Ciocniri violente s-au produs, miercuri seara, dupa prima zi a summit-ului G8, in timp ce politia dispersa manifestantii care inca blocau accesul rutier la Heiligendamm. Grupuri de extremisti, cu fetele acoperite de cagule si imbracati in negru s-au infiltrat in randurile celor cateva mii de manifestanti pasnici, care au reusit sa se apropie de gardul de securitate din jurul statiunii balneare care gazduieste summit-ul. "Mascatii" au lansat pietre asupra politiei, care a ripostat folosind bastoane de cauciuc. La inceputul serii, politia a demarat actiunea de dispersare a manifestantilor. Acestia patrunsesera, in timpul zilei, in zona foarte larga de securitate stabilita in regiunea Heiligendamm, blocand rutele de acces. Unul dintre organizatori, asociatia ATTAC, a anuntat ca vrea sa continue operatiunea de blocaj pana azi, ultima zi a summit-ului. (A.M.L.)
Blair regretat
Cu ocazia ultimei lor intalniri oficiale de la summitul G8, presedintele american, George W. Bush, a recunoscut ca il regreta deja pe cel mai apropiat aliat al sau din razboiului impotriva terorismului, premierul britanic Tony Blair, transmite Mediafax. "Este ultima intrevedere pe care am avut-o cu el in calitate de premier. Este un moment de nostalgie pentru mine", a afirmat liderul de la Casa Alba. "Imi pare rau ca aceasta ora a venit, dar aceasta se intampla in viata. Vom trece la altceva", a adaugat Bush. Tony Blair se va retrage de la putere in data de 27 iunie, dupa zece ani de mandat, marcati de apropierea evidenta de presedintele Bush, ceea ce i-a determinat pe criticii lui Blair sa-l numeasca "pudelul" liderului de la Casa Alba. (D.E.)