Bronzul a innebunit revistele glossy si, prin ele, si pe cititoarele lor. Vedetele nu-si mai imagineaza viata televizata fara bronz, iar admiratoarele lor fac sa prospere multimea de saloane de bronzat artificial. La ce-i bun bronzul si ce fac fetele cu el?

PRO • Diana Munteanu

Merg la solar in cazuri de urgentaPrezentatoarea tv Diana Munteanu este de acord cu bronzul artificial:

„Imi place pielea bronzata, arata mult mai bine decit cea alba. Obisnuiam sa merg des la solar, dar acum ma plictiseste sa stau 10-12 minute la solar. Prefer sa-mi dau cu un autobronzant, tine cinci zile, sapte zile, si e un bronz frumos. Bineinteles ca fac diferenta dintre bronzul natural, bronzul de solar si bronzul de lotiune autobronzanta, imi dau seama imediat. Acum, cind nu ma mai duc asa des la solar, lumea ma place mult mai mult. Probabil imi sta mai bine, nu stiu. Mama imi spunea la un moment dat, cind mergeam des, ca nu mi se mai vad decit dintii la televizor, si am lasat-o mai moale. Am rarit-o cu mersul la solar de aproape un an. Merg numai in caz de urgenta, daca am o petrecere, dar m-am plictisit sa stau atita la solar, acum cinci ani era interesant, erau tot felul de creme si cremute interesante, eu am fost printre primii bronzati, dar acum nu. De ce? Cred ca am mult mai multe lucruri interesante de facut."

CONTRA • Iulia Fratila

Frumusetea nu tine de bronz

Iulia Fratila pledeaza pentru bronzul natural: „Eu, crescind la mare, nu am nevoie de bronz artificial. Dar oricum nu am incredere in solar, pentru ca cred ca beneficiile sint mai mici decit dezavantajele: iti imbatrineste pielea, bronzul la solar declanseaza o imbatrinire accelerata a pielii, care isi pierde elasticitatea. Ei iti spun acolo la solar ca, daca folosesti nu stiu ce lotiuni scumpe, nu ti se intimpla nimic, dar lotiunile astea tot ei ti le vind. Tot secolul asta al vitezei a adus si bronzarea asta accelerata, ca, pe vremuri, cu cit aveai pielea mai alba, cu atit erai mai frumoasa. Prima actrita bronzata pe care am vazut-o eu intr-un film e una din seria James Bond cu Sean Connery, tipele din James Bond erau bronzate, apoi cred ca tipele din revistele dedicate barbatilor au fost iarasi bronzate. Cred ca nebunia asta cu bronzatul la femeile din toata lumea a pornit din dorinta de a imita felul cum arata vedetele din revistele glossy. Ceea ce nu stiu romancele care se duc la solar e ca un bronz se face foarte usor dintr-un fond de ten si o pudra autobronzanta, dupa care te speli si ai in continuare o piele frumoasa si sanatoasa."

Intre soare si solar * Producatorii de solare isi avertizeaza clientii: aparatele pentru bronzare artificiala fiind capabile sa induca niveluri inalte ale razelor ultraviolete tocmai pentru a se obtine o bronzare rapida, pielea celor care se bronzeaza constant la solar imbatrineste mai repede.

* Nu trebuie depasite aproximativ 50 de sedinte de solar pe an. Neutilizarea ochelarilor de protectie in timpul expunerii la solar poate provoca iritatii ale ochilor, conjunctivite si chiar cataracta in timp indelungat.

* Anual apar 150 de cazuri noi de cancer de piele la fiecare 100.000 de locuitori. Expunerea indelungata la radiatiile solare, naturale sau artificiale, cauzeaza aproximativ 90% din cazurile de cancer de piele.

De ce medicamente trebuie sa te feresti cind stai la soare, pe www.cotidianul.ro/select