Mi se pare absolut nerezonabil ca un mare tirg de carte, un important festival de film si intilnirea internationala a scriitorilor, la Neptun, se calca reciproc pe coada.

Daca in Romania n-am mai avea loc de personalitati ale culturii di
Mi se pare absolut nerezonabil ca un mare tirg de carte, un important festival de film si intilnirea internationala a scriitorilor, la Neptun, se calca reciproc pe coada.

Daca in Romania n-am mai avea loc de personalitati ale culturii dintre cele care atrag publicul oriunde s-ar afla, as intelege de ce Tiff are loc simultan cu Bookfest si cu festivalul scriitoricesc de la Neptun. Dar cind marile personalitati, recunoscute, ale culturii noastre se numara pe degete si cind acestea defileaza cam peste tot, cu invitatii speciale, nu inteleg de ce aceste festivaluri nu sint programate mai la distanta unul de altul.

Ideea ca vine vacanta de vara si ca VIP-urile culturii noastre ies din circuit, in aceasta perioada, nu mai e de multi ani adevarata. Oamenii de cultura isi fac concediul cind apuca si pe unde apuca. S-a dus calendarul vacantei de vara de pina in 1989. In afara de asta, ar fi bine daca la Tiff i-am putea vedea si pe Dan C. Mihailescu sau pe Florin Iaru, iar la Bookfest, pe Cristian Mungiu ori pe Cristi Puiu. In orice caz, asa ar fi normal si asa se creeaza emulatie. M-am saturat sa numar politicienii care se duc la tirgul de carte, ca sa fie vazuti. Sau sa ma intreb ce are presedintele Basescu pe agenda, de nu calca pe la tirg.

Nici o grija, Basescu va aparea la Bookfest. Tariceanu, la fel. Si toti politicienii care au vreo legatura cu cartea, mai ales ca autori, se vor furlandisi pe-acolo, incit in ultimele doua zile de tirg, atunci cind e bataia pestelui, redactorii de la cultura se vor calca pe picioare cu cei de la politic, pe acest teren al nimanui care e mondenitatea cultural-politica. Or, eu as fi fost mult mai curios sa-l vad pe Cristian Mungiu la Bookfest si sa-l intreb ce citeste si daca se simte inghiontit de vreo noua aparitie din literatura romana sa o ecranizeze. Sau sa vorbesc cu Lucian Pintilie despre literatura noii generatii de prozatori, plimbindu-ma alaturi de el pe la standuri. Ori s-o intreb pe dna Irina Petrescu, dupa Premiul pentru intreaga activitate, luat la Tiff, ce carti a primit cadou de la editurile care expun la Bookfest si ce carti a cumparat la tirg. La fel cum mi-ar fi placut sa aud comentarii de scriitori la Tiff despre filmul lui Mungiu. Aceasta politica a ignorarii reciproce, prostesc orgolioase, in lumea artei de la noi, e pina la urma si ea vinovata ca filmele romanesti sint premiate afara, dar n-au public in tara, ca scriitorul roman trage targa pe uscat, nu de prost ce e, ci pentru ca nu i se cumpara cartile decit in regim exceptional, nu din interes fata de literatura romana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.