In replica fata de informatiile aparute recent in presa britanica, potrivit carora compania ar fi dat peste un miliard de lire sterline (doua miliarde de dolari) timp de un deceniu unui print saudit, BAE Systems a negat ieri, printr-un comunicat preluat de Reuters, orice neregula in legatura cu acest contract.
Cotidianul britanic The Guardian si postul de televiziune BBC au afirmat ieri ca BAE Systems a facut plati regulate printului Bandar bin Sultan, fost ambasador in Statele Unite si in prezent secretar general al Consiliului de Securitate Nationala saudit, cu stirea Ministerului britanic al Apararii. Platile ar fi fost efectuate printr-o banca americana de la Washington, controlata de Bandar, personaj important in contractele petrol-contra-arme dintre Marea Britanie si Arabia Saudita, care au fost initiate in 1985 si au adus Londrei venituri de miliarde de dolari pe an.
"Programul Al Yamamah (Porumbelul - n.n.) este unul interguvernamental si toate platile facute in cadrul acordurilor de acest gen au avut acordul explicit al ambelor guverne. Negam toate acuzatiile in legatura cu acest program strategic important", arata BAE intr-un comunicat, precizand ca a furnizat SFO toate informatiile cerute in legatura cu dosarul Al Yamamah. Conform NewsIn, Guvernul saudit nu a putut fi contactat pentru a comenta. La sfarsitul anului trecut, l-am rugat pe responsabilul relatiilor cu presa din partea BAE sa ne spuna daca a existat un contract cu Fortele Aeriene din Arabia Saudita, incheiat in schimbul unui comision neoficial. Raspunsul pe care ni l-a dat Barney O'Kelly a fost urmatorul: "Contractul dintre Guvernul nostru si cel al Arabiei Saudite a inceput in 1990 si se numeste <

>. E greu de vorbit despre asta. Despre eventuale fonduri date oficialilor".
Interesant este ca, la un moment dat, SFO a demarat o ancheta legata de acest caz, insa aceasta a fost oprita din motive de siguranta nationala... Potrivit publicatiei "The Guardian", insusi Tony Blair l-ar fi obligat pe lordul Goldsmith, procurorul general al Marii Britanii, sa renunte la acuzatiile impotriva BAE. In timpul intalnirilor de urgenta organizate inaintea Craciunului, lordul Goldsmith a fost de acord cu avocatii si cu procurorii ca Oficiul pentru Investigarea Fraudelor Grave (SFO) ar putea formula acuzatii la adresa fostului presedinte al BAE, sir Dick Evans. Acuzatiile faceau referire la o serie de cadouri oferite in secret comandantului fortelor aeriene saudite de la vremea respectiva, printul Turki-bin-Nasser.
Purtatorul de cuvant al companiei britanice - Barney O'Kelly ne-a declarat ca BAE Systems continua sa coopereze pe deplin cu Oficiul pentru Fraude Majore (SFO). "Nu acceptam niciun compromis de la valorile noastre. BAE Systems este hotarata sa se conformeze tuturor legilor care implementeaza legislatiile anticoruptie OECD si FCPA", a mai spus Barney O'Kelly.