Femei insarcinate cu stari de agitatie, oboseala, insomnie... Copii hiperactivi, cu tulburari de crestere... Vinovatul este unul singur: aspartamul sau E 951, un indulcitor artificial. Aspartamului i se aduc si alte acuzatii mult mai grave

Femei insarcinate cu stari de agitatie, oboseala, insomnie... Copii hiperactivi, cu tulburari de crestere... Vinovatul este unul singur: aspartamul sau E 951, un indulcitor artificial. Aspartamului i se aduc si alte acuzatii mult mai grave: pe termen lung, E 951 este cancerigen. De 200 de ori mai dulce decat zaharul, E 951 este folosit pentru indulcirea bomboanelor, jeleurilor, a gumei de mestecat, a bauturilor racoritoare. Spre deosebire de zahar, care are 4 calorii/1 gram, aspartamul nu are calorii. De multe ori, femeile insarcinate apeleaza la dulciurile fara zahar pentru a nu lua in greutate prea mult. Nu fac decat sa puna in pericol cu buna stiinta atat sanatatea lor, cat si pe cea a fatului. "Faptul ca nu contine calorii creeaza un stres metabolic puternic. Organismul isi cere caloriile cu care a fost obisnuit, astfel incat aceste persoane vor consuma o cantitate mai mare de alimente, ajungand la acelasi numar de calorii ca inainte si chiar mai mult", avertizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

In ultima perioada se vorbeste tot mai mult despre sindromul hiperactivitatii la copii. Insomnia, tulburarile de comportament la aceasta varsta pot fi explicate si prin consumul de dulciuri fara zahar. Aspartamul este format din fenilalanina si acid aspartic (doi aminoacizi naturali). Fenilalanina in exces blocheaza producerea serotoninei in creier, substanta cu efect euforizant, ceea ce determina insomnie si uneori tulburari de comportament.