Principalul grup de aviatie din Rusia, Aeroflot, va revitaliza un acord, in valoare de doua miliarde de dolari, cu Boeing, privind achizitia a 22 de modele 787.
Acest contract a fost inghetat in 2006 din cauza racirii relatiilor politice dintre Moscova si Washington, afirma analistii.
In luna martie, Aeroflot a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze 22 de aeronave de la grupul rival Airbus in ciuda faptului ca primele avioane model A350 ar putea fi livrate chiar mai tarziu de 2010, grupul Boeing afirmand ca ar putea livra aeronavele proprii mai devreme de aceasta data-limita.
Cotidianul economic rus Kommersant a citat surse industriale, conform carora acest acord ar putea fi revitalizat cu ocazia forumului economic din Sankt Petersburg, ce va avea loc sambata, cand Aeroflot si Boeing ar putea semna un contract privind livrarea acestor aeronave.
Boeing va semna si un protocol privind extinderea cooperarii cu grupul rusesc Sukhoi.
Firma americana desfasoara consultari privind designul, strategiile de marketing si productia unui model de aeronava regionala superjet, urmand a-si extinde implicarea prin crearea unor centre de servicii si training.
Cotidianul Kommersant a citat experti ai industriei, care au declarat ca schimbarea pozitiei Rusiei este motivata politic, urmand esecului Moscovei in a castiga un rol mai important in cadrul grupului de aparare EADS.
Banca ruseasca controlata de stat VTB detine o participatie de 5% din EADS, grup ce controleaza producatorul de aeronave Airbus. Principalii actionari ai EADS sunt Germania si Franta.