Adrian Pintea a plecat putina€¦Cunoscutul actor si regizor Adrian Pintea a incetat din viata ieri dupa-amiaza, la Spitalul Fundeni. Artistul se internase de cateva zile, in stare grava, in acest spital. A plecat subit si discret, lasand un gol imens in lumea artistica.

Surse din interiorul spitalului ne-au confirmat faptul ca artistul a fost transferat de la Spitalul "Matei Bals", unde a fost internat in urma unei infectii stomatologice. Pe langa aceasta afectiune, care s-a agravat, evoluand spre septicemie, Pintea mai suferea de o ciroza hepatica veche, avansata, pe fondul careia, lucru extrem de rar, i-a fost afectata partea dreapta a inimii. Profesorul Dan Tulbure, seful Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva de la Fundeni, a precizat ca pacientul avea hipertensiune pulmonara, renala si cardiaca si ca nu a reactionat la nici unul dintre tratamentele care s-au facut, starea sa ramanand foarte grava. In jurul orei 15:00, Adrian Pintea "a trecut dincolo", asa cum a declarat, impietrita de durere, sotia sa, Lavinia Tatomir, care l-a tinut de mana pana in ultima clipa.


MAGISTRAL IN FIECARE ROL. Adrian Pintea a fost un artist de sorginte rara: actor de teatru, film si televiziune, profesor la UNATC, regizor de teatru, poet, eseist, cunoscator la perfectie a limbii engleze. Nascut la 9 octombrie 1954, Adrian Pintea a absolvit IATC in 1979, a debutat in teatru in 1977 cu "Oedip salvat" de Radu Stanca, regia Mihai Maniutiu, la Studioul Casandra. Primul film in care a jucat, unde regizorul Dinu Cocea i-a oferit rolul principal, a fost "Iancu Jianu". Popularitatea publicului larg i-a adus-o rolul Zeno, din serialul de televiziune regizat de Andrei Blaier "Lumini si umbre", difuzat la inceputul anilor a€™80. "Pe langa faptul ca era un actor extrem de talentat, Adrian era foarte cultivat. O minune de om!", a declarat indurerat Andrei Blaier, la aflarea tragicei vesti. Alte roluri de referinta din cariera sa Toate! De la Romeo la Hamlet si de la Thomas Becket la Jack Barrymore, in teatru, si de la Iorgovan jr din "Padureanca" pana la rolul din "Tinerete fara tinerete", pe care i l-a incredintat, in 2006, Francis Ford Coppola. Ca o ironie a sortii, in "Daria, iubirea mea", ultima telenovela in care a jucat, Adrian Pintea a interpretat - magistral, ca-ntotdeauna! - rolul unui bolnav incurabil.

Iubirea Laviniei TatomirChiar daca era bolnav de ciroza hepatica de mult timp, nu era inscris pe vreo lista de transplant hepatic. Cea care l-a tinut in viata in ultimii ani, care l-a iubit si l-a tratat este sotia sa, medicul si bioenergeticianul Lavinia Tatomir. Analizele ieseau din ce in ce mai proaste, dar iubirea lor ii dadea puterea de a rezista. Multi dintre colegii sai nici nu stiau ca era atat de bolnav. Cei care vor sa-i aduca un ultim omagiu pamantesc o pot face la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, unde este depus.  "Nu am sa renunt niciodata la nimic""Nu obisnuiesc sa fac bilanturi la momente aniversare. Anul care se incheie a fost un an si bun si rau, un an de cetatean obisnuit, cu necazuri si cu bucurii normale. Pe plan profesional am avut o mare realizare, o mare bucurie, succesul studentilor mei (n.r. - din anul II Actorie, de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica), cu care am pus in scena opera «Jesus Christ Superstar». A fost o provocare pentru ei, dar si pentru mine. Un musical atat de greu, nu am mai realizat niciodata. A fost o premiera si pentru mine, ca regizor. Singurele zece spectacole au fost gratuite, pentru ca n-am gasit nici un fel de sponsor care sa ne ajute sa platim drepturile de autor pentru o stagiune normala, sponsorii fiind, cum bine stim, preocupati cu fotbalul si cu paradele de moda. Din pacate, seria de spectacole a fost oprita pur si simplu.

Pentru a ajuta acesti tineri atat de talentati, solutia ar fi ca evenimentele culturale sa isi reia locul ca importanta in viata culturala a Romaniei, in pofida evenimentelor lipsite de interes si de o valoare reala cu care suntem asaltati zi de zi. Este si vina mass-mediei ca adevaratele talente nu sunt luate in seama, dar mai putin. Cea mai mare vina o au cei care se ocupa de cum arata cultura, din diferitele ministere si comisii.

Nu a fost in viziunea mea un esec, dar a fost inca o confirmare ca cei care se ocupa de imaginea culturii in aceasta tara considera ca este bine sa intram in Europa cu un festival de manele. A fost o mare dezamagire. Mare. Dar nu am sa renunt niciodata la nimic. Dezamagiri cum a fost aceasta nu ma ating, ele sunt constatari. M-am blindat demult de la aceste dezamagiri zilnice si am un sistem de valori imbatabil, pe care nu am sa-l schimb dupa cum bate vantul, in nici un fel.

Deocamdata, abia am inceput anul de facultate si o sa ma gandesc impreuna cu studentii mei ce o sa facem si o sa vedem ce va iesi pana la urma, concret. Sper ca sunt un profesor iubit de elevii mei. Nu numai ca tin pasul cu ei, dar sunt momente cand ei trebuie sa tina pasul cu mine. Ne intelegem foarte bine. Nu poti sa-ti dai seama din prima daca un tanar actor este un actor de calibru. Cine are de-a face cu aceasta meserie, se poate observa destul de repede, dar chestiunea cu calibrul presupune timp si verificare.
Cel mai important lucru pentru mine in acest moment este binele celor dragi mie."

Adrian Pintea - 5 octobrie 2006