Banca accepta un grad de indatorare de pina la 65% pentru venituri de peste 1.250 de euro.

Volksbank este a treia banca din Romania care a primit avizul Bancii Nationale pentru a acorda credite potrivit noilor norme. Activitatea efec
Banca accepta un grad de indatorare de pina la 65% pentru venituri de peste 1.250 de euro.

Volksbank este a treia banca din Romania care a primit avizul Bancii Nationale pentru a acorda credite potrivit noilor norme. Activitatea efectiva de creditare conform acestor reguli va incepe de la 1 iulie, sustin reprezentantii bancii. Rata lunara la creditele pentru locuinta si la cele de consum garantate cu ipoteca va putea merge pina la 65% din venitul lunar al solicitantului, in functie de cistigurile acestuia. Mai clar, pentru persoanele care au un venit net eligibil mai mic de 350 de euro, gradul de indatorare maxim acceptat va fi de 45%, pentru cei cu un venit intre 350 si 1.249 de euro, gradul de indatorare urca la 55%, iar persoanele cu venituri de peste 1.250 de euro vor avea un grad de indatorare de 65%. Venitul net eligibil reprezinta diferenta dintre venitul lunar net al solicitantului si valoarea cheltuielilor minime de subzistenta fixate de banca. Pentru o persoana, cosul minim este evaluat la 100 de euro, pentru doua persoane, la 175 de euro, iar pentru trei persoane, la 250 de euro. Pentru a obtine valoarea exacta a venitului lunar net necesar pentru a contracta un credit trebuie adaugate cheltuielile minime la venitul net eligibil.

De avans zero se poate discuta doar in cazul creditului de locuinta si doar pentru persoanele cu venituri de peste 2.250 de euro. In restul cazurilor, banca finanteaza pina la 85% din valoarea solicitata, ceea ce reprezinta echivalentul unui avans de 15%. Banca ia in considerare veniturile nete din salarii, din pensii, din activitati independente, veniturile din chirii, din indemnizatia de maternitate, din contracte de management si de administrare, din drepturi de autor, venituri din dividende sau venituri obtinute in afara tarii.

Noile norme se aplica pentru creditul de consum cu ipoteca (Optimus) si pentru cel de locuinta (Casa). Creditul Optimus se acorda pe maximum 25 de ani si presupune o dobinda variabila pentru lei de 8,9%. Creditul Casa este acordabil in euro sau in lei si prezinta avantajul de a avea dobinda fixa. Pentru finantarile in moneda europeana, dobinda este de 5,95%, iar pentru cele in lei, de 8,9%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.