Informatiile referitoare la interventia omologului francez Christian Poncelet in favoarea deschiderii unui magazin Carrefour in Romania au fost calificate, miercuri, de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, drept fabulatii informationale, preciza

Informatiile referitoare la interventia omologului francez Christian Poncelet in favoarea deschiderii unui magazin Carrefour in Romania au fost calificate, miercuri, de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, drept fabulatii informationale, precizand ca nu a avut intalniri private cu acesta, anunta Mediafax. "Este o fabulatie. Intr-o vizita oficiala nu discuti asa ceva. Nu am avut nicio intalnire separata cu prilejul ultimei intalniri cu domnul Poncelet. Am fost cu toata delegatia si nu era cazul", a declarat Vacaroiu. Potrivit presedintelui Senatului, Carrefour este un concern indeajuns de mare, incat, peste tot in lume, inclusiv in Romania, isi deschide reprezentante. "Nu exista nicio implicare si nicio interventie a domnului Poncelet la mine pentru Carrefour, pentru a face in Romania ce? Carrefour e prezent de foarte mult timp, isi deschide noi sedii si nu vad rostul", a adaugat presedintele Senatului. El a mai precizat ca aceste acuze sunt nefondate, deoarece avand in vedere ca toate orasele se lupta pentru deschiderea de mari centre comerciale, nu este nevoie de interventia nimanui in favoarea facilitarii inaugurarii unui supermarket. "De ce ar avea nevoie Carrefour de pila cuiva, sau de interventii? Este de neconceput, dupa parerea mea. Din cate stiu, toate orasele din Romania se bat sa aduca pe teritoriul lor fie Metro, fie Carrefour, complexuri mari, care duc la alt nivel de civilizatie", a sustinut Vacaroiu. Intrebat daca a avut vreo discutie pe subiectul Carrefour cu unul dintre consilierii lui Poncelet, el a spus: "Nu. Cand ma duc in vizita oficiala, nu ma cobor la nivelul unul consilier".

Seful Senatului francez este anchetat pentru trafic de influenta

Presedintele Senatului francez, Christian Poncelet, anchetat pentru trafic de influenta, a declarat ca prin actiunile sale a dorit sa "ajute companiile franceze sa patrunda pe pietele straine intr-un mod transparent", relateaza presa franceza in editia electronica de miercuri.
Potrivit saptamanalului Le Canard Enchainé, preluat de cotidianul Le Figaro, presedintele Senatului ar fi intervenit in repetate randuri in favoarea omului de afaceri francez Jean-Claude Bertoldi, pentru a obtine contracte publice in Franta si in strainatate in schimbul unor comisioane. In publicatia citata, Poncelet a dat asigurari ca nu a primit mita in schimbul eforturilor sale si ca nu a exercitat presiuni asupra nimanui, recunoscand ca nu il cunostea "foarte bine" pe Jean-Claude Bertoldi, in favoarea caruia ar fi intervenit.
Le Canard Enchainé numeste printre tarile unde Poncelet ar fi avut relatii si Romania, alaturi de Iran, Azerbaidjan si Kazahstan. Publicatia franceza sustine ca la cererea lui Bertoldi, Poncelet s-a intalnit cu omologul sau roman, Nicolae Vacaroiu, pe 15 februarie, cu scopul de a facilita deschiderea unui magazin Carrefour in Romania.
O alta acuzatie este ca, la 8 decembrie, Poncelet ar fi intervenit pe langa un consilier al ministrului Apararii de atunci, Michele Alliot-Marie, pentru constructia unei cazarmi a jandarmeriei in localitatea Issy-les-Moulineaux, contract alocat companiei Sogea controlata de Bertoldi.
Bertoldi a fost condamnat la inchisoare pentru "escrocherie, abuz de bunuri sociale si fals in documente private". Le Canard Enchainé, citat de Le Monde in pagina electronica, sustine ca, potrivit unei surse implicate in ancheta care l-a vizat, relatiile speciale dintre Bertoldi si Poncelet ar fi fost dezvaluite in cursul acestei investigatii demarate de autoritatile din Creteil si in urma interceptarilor convorbirilor telefonice ale omului de afaceri francez.
Saptamanalul francez mai precizeaza ca, in cursul unei audieri, Bertoldi le-ar fi spus anchetatorilor ca i-ar fi oferit 8.000 de euro presedintelui Senatului francez in cazul in care compania Sogea ar fi obtinut un contract de constructie in departamentul Les Vosges "gratie influentei sale". Cei doi au avut aceasta discutie la 8 februarie 2007, potrivit audierii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.