Taxa pe viciu a adus incasari de 488 milioane lei Ministerului Sanatatii, in primele cinci luni din 2007, reprezentand 35% din veniturile bugetului de stat, obtinute din accizele pentru produsele din alcool si din tutun, care au fost de 1,35 miliarde

Taxa pe viciu a adus incasari de 488 milioane lei Ministerului Sanatatii, in primele cinci luni din 2007, reprezentand 35% din veniturile bugetului de stat, obtinute din accizele pentru produsele din alcool si din tutun, care au fost de 1,35 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor.
De la inceputul acestui an, Ministerul Sanatatii a perceput din taxa pe viciu 488.279.732 lei, o treime din veniturile pe care le-a adus Ministerul Finantelor la bugetul de stat din accizele pentru produsele din bauturi alcoolice si din tutun, in perioada similara. Sumele colectate din accizele pentru tutun si alcool reprezinta 40% din veniturile totale din accize in cuantum de 3,38 miliarde lei. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, veniturile totale din accize au scazut cu 7%, in ciuda faptului ca bugetul de stat s-a bazat, in ultimii ani, pe doua impozite indirecte: taxa pe valoarea adaugata si accizele.
In intervalul ianuarie - mai 2007, bugetul de stat a incasat 266,92 milioane lei din accizele pentru produsele din alcool si bauturi alcoolice si 1,092 miliarde din accizele pentru produsele din tutun. Cele doua taxe au fost sursele primordiale la formarea bugetului, si in 2006, cand TVA si accizele au ocupat primele doua locuri ca pondere in PIB, comparativ cu celelalte taxe si impozite, fiind de 8,3% din PIB si, respectiv, 3,2% din PIB. Reflectarea introducerii taxei pe viciu s-a produs asupra incasarilor din accize si a format de la inceput o problema pentru administrarea fiscala.

Accizele pentru tutun vor creste cu 41,5 euro

Astfel, din cauza deciziei Guvernului de a pune taxa pe viciu pe baza unor estimari ale incasarilor in contul Ministerului Sanatatii, sumele colectate din accize au cunoscut o reducere fata de anul trecut.
Atat oficiali din Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cat si reprezentanti ai firmelor producatoare au apreciat ca taxa pe viciu a participat la majorarea evaziunii fiscale. Garda Financiara a prognozat ca traficul ilicit de tigari reprezinta 7-8% din piata acestor produse. La nivel european, potrivit Eurostat, bunurile contrafacute traficate anul trecut pe teritoriul Uniunii Europene a fost de peste 250 milioane de articole, triplu comparativ cu anul precedent, iar tigarile au reprezentat 60% dintre acestea. Taxa pe viciu, cuprinsa in pachetul cu legile sanatatii, a fost initiata de ministrul Sanatatii, Eurgen Nicolaescu, si, ulterior, introdusa in cuantumul accizei la tigari si alcool pentru a putea fi administrata de Fisc, potrivit NewsIn. Taxa pe viciu, existenta din 1 mai 2006, este de 10 euro la mia de tigarete si de 200 euro pe hectolitru de alcool pur. In prezent, un hectolitru de alcool pur este accizat cu 750 de euro, iar o mie de tigarete cu 34,5 euro. De la 1 iulie, accizele pentru tigari vor fi majorate la 41,5 euro pe mia de tigarete, in timp ce accizele pentru un hectolitru de alcool pur vor ramane la nivelul actual.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.