In ultimii sase ani, Administratia Putin a incurajat nationalizarea si transformarea firmelor din domeniul privat al apararii in holding-uri integrate vertical, aflate sub controlul statului. In noiembrie 2000, Putin a aprobat crearea unei singure ag
In ultimii sase ani, Administratia Putin a incurajat nationalizarea si transformarea firmelor din domeniul privat al apararii in holding-uri integrate vertical, aflate sub controlul statului. In noiembrie 2000, Putin a aprobat crearea unei singure agentii destinate exporturilor de armament cu licenta guvernamentala, Rosoboronexport, pentru a pune capat competitiei distructive aparute intre principalele companii exportatoare ale tarii. La inceputul acestui an, agentia a castigat dreptul exclusiv de a comercializa armament rusesc in strainatate. (...)
Sub Putin, cheltuielile rusesti din domeniul militar si-au revenit. Anul acesta, Guvernul rus va aloca Ministerului Apararii aproximativ cinci trilioane de ruble (189 de miliarde de dolari) in cadrul Programului de Armamente al statului pe 2007-2015. Bugetul apararii destinat achizitionarii de echipamente militare va creste de la 44% in 2006, la 50% in 2011.
Principalul scop al majorarii plafonului de cheltuieli il reprezinta sistemele de aparare, astfel incat aceasta sa depaseasca faza de cercetare si dezvoltarea pentru a ajunge in dotarea trupelor rusesti. In perioada 2007-2015, Armata si Marina Rusiei vor inlocui aproape jumatate (45%) din echipamentul militar folosit. (...)
Insa principalele firme din domeniul apararii raman in continuare dependente de vanzarile in exterior. (...) Pe 27 martie 2007, Ministerul Apararii a anuntat ca exportul anual de armament a crescut cu 50%, de la 4 la 6,5 miliarde, in perioada 2001-2006. (...)
Aceste tranzactii, totusi, au complicat relatiile Moscovei cu guvernele occidentale, in special cu SUA. Oficialii americani obiecteaza ca restrictiile auto-impuse de Rusia asupra vanzarilor de armament sunt mult mai slabe decat cele ale statele din Vest, in special in ceea ce priveste guvernele autoritariste, acuzate ca incalca drepturile omului, sau ale statelor care cauta sa se doteze cu arme de distrugere in masa.
Washingtonul a protestat la adresa vanzarilor de arme rusesti catre Belarus, China, Iran, Siria, Uzbekistan si Venezuela. La inceputul lunii ianuarie 2007, Guvernul american a impus sanctiuni economice in cazul a trei companii rusesti, intre care si Rosoboronexport, pentru comercializarea de rachete si alte echipamente militare interzise catre Iran si Siria.
Autoritatile ruse insista ca exporturile militare respecta legislatia internationala si se refera la echipamente defensive de baza, care nu pot perturba balanta puterii locala. Ele adauga ca SUA si aliatii lor transfera, de asemenea, cantitati uriase de armament in zone de conflict, inclusiv in Asia de Sud si in Orientul Mijlociu. (...)
Rusia pare pregatita sa negocieze anumite probleme de securitate, inclusiv subiecte delicate precum Iran si Kosovo. Limitarea vanzarilor de armament rusesc se va dovedi, insa, mult mai dificila. Avand in vedere starea in care se afla complexul militar-industrial al Rusiei, consideratiile ce tin de mandria nationala, influenta geopolitica si profiturile antreprenoriale vor mentine, probabil, interesele rusesti in comercializarea de echipamente militare catre orice client, indiferent de nemultumirea guvernelor occidentale.
Copyright: Project Syndicate, 2007.
www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.