Mai multe organizatii neguvernamentale finanteaza primul studiu national privind fenomenul copiilor "abandonati" ca urmare a plecarii parintilor in strainatate. Studiul va fi realizat in colaborare cu Institutul pentru Prevenirea Criminalitatii di
Mai multe organizatii neguvernamentale finanteaza primul studiu national privind fenomenul copiilor "abandonati" ca urmare a plecarii parintilor in strainatate. Studiul va fi realizat in colaborare cu Institutul pentru Prevenirea Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, concluziile acestuia urmand sa fie date publicitatii in noiembrie 2007.
"Singur acasa" este un proiect care va analiza dimensiunea si cauzele fenomenului copiilor "abandonati" si face parte dintr-un pachet de servicii initiat de Asociatia "Alternative Sociale" si Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii (ICPC). Pentru realizarea acestui proiect se vor investi aproximativ 300.000 de euro, cea mai mare parte din suma provenind de la UNICEF si Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe. De asemenea, pe langa realizarea acestui studiu, care isi propune sa evalueze situatia la nivelul intregii tari si sa analizeze cadrul legal cu privire la protectia copilului in Romania, Asociatia "Alternative Sociale" va elabora, pana in luna octombrie, o metodologie de asistenta sociala, psihologica si juridica a copilului ramas singur acasa si va asigura tiparirea si distribuirea ei catre toti specialistii care lucreaza in domeniu.
"Cei mici nu au nevoie doar de biciclete"
Reprezentantul UNICEF Romania, Pierre Poupard, a declarat ca studiul urmareste obtinerea unor date cantitative, dar si identificarea zonelor afectate cel mai mult de aceasta forma de abandon a copiilor. In opinia lui Poupard, principala cauza, care a condus la cresterea numarului de copii ramasi singuri acasa, este ca parintii nu inteleg ca cei mici nu au nevoie doar de biciclete, computere si telefoane mobile. La randul sau, Catalin Luca, directorul executiv de la Alternative Sociale a explicat ca plecarea parintilor modifica comportamentul copiilor. Multi dintre ei ajung delincventi sau abandoneaza cursurile scolare. In pachetul de servicii a fost cuprinsa si realizarea paginii web www.singuracasa.ro, precum si o campanie de informare a parintilor care vor sa plece sau care lucreaza deja in afara tarii. "Un alt element cuprins in acest pachet este campania de informare si constientizare a cetatenilor si aici vreau sa mentionez ca Politia Romana s-a gandit ca alaturi de partenerii sai sa inceapa demersul de a informa si constientiza cetatenii nostri care muncesc in tarile europene. Ne vom deplasa prima oara in Italia, pentru a avea un corespondent al campaniei din Romania. Trebuie sa-i facem pe oamenii care lucreaza acolo sa inteleaga ca au lasat acasa probleme si sa-i ajutam sa vada cum le pot rezolva", a declarat directorul ICPC, Margareta Flesner. Campania va avea rolul sa informeze populatia cu privire la posibilitatile legale de care pot dispune parintii care pleaca la munca in strainatate, in vederea asigurarii protectiei fizice si juridice a copiilor si sa determine in acelasi timp un comportament pro-social al membrilor comunitatii.
Sanctiuni pentru parinti
Asociatia "Alternative Sociale" urmareste si modificarea Ordinului 219 din 2006 care prevede ca parintii care vor sa plece la munca in strainatate, in baza unui contract de munca, nu pot face acest lucru decat dupa ce comunica autoritatilor in grija cui raman copiii. Catalin Luca considera ca acest ordin ar trebui modificat intrucat mare parte din cetatenii care sunt la munca in strainatate lucreaza la negru astfel ca actul normativ nu ii priveste. "Vrem modificarea ordinului pentru ca toti parintii sa fie obligati si ne gandim sa propunem si sanctiuni pentru cei care nu-l respecta", a conchis directorul executiv de la "Alternative Sociale". Reprezentantul Organizatiei Internationale pentru Migratie, Camelia Paun, a explicat ca "familia din Romania are o problema, o problema serioasa si intreaga Europa nu are suficienti psihologi care sa ne consilieze pentru a salva aceasta structura sociala fundamentala pentru civilizatie".
Peste 50.000 de copii "abandonati"
Asociatia "Alternative Sociale" a realizat un studiu in Iasi potrivit caruia aproximtiv 5400 de minori ieseni ar fi ramas "abandonati" de parintii plecati in strainatate, insa din datele comunicate de Inspectoratul Scolar al aceluiasi judet, peste 11.000 de copii au unul sau ambii parinti la munca in strainatate. "Legat de problema copiilor ramasi singuri acasa, am fost atentionati de existenta acestui fenomen de doua categorii sociale, respectiv cadrele didactice si politistii. Ei au semnalat ca au probleme cu o categorie de copii care nu avusesera inainte proleme. Studiul de la Iasi ne-a mobilizat si am vazut ca nu vorbim doar de o problema locala", a explicat Catalin Luca. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), citata de Mediafax, numarul copiilor ai caror parinti au plecat sa munceasca in strainatate a ajuns la 59.959, peste 2700 dintre ei fiind in sistemul de protectie speciala. Numarul total al familiilor cu membri plecati la munca in strainatate este, potrivit datelor inregistrate de ANPDC, de 41.251, iar in 14.543 dintre cazuri sunt plecati ambii parinti. Din familiile din care au plecat ambii intretinatori, au ramas in tara 21.400 de copii, majoritatea (19.252) fiind in grija rudelor. Alti 922 dintre minorii ramasi in tara fara niciunul dintre parinti sunt in sistemul de protectie speciala, iar 1226 au ramas cu vecinii sau in grija altor familii, fara masura speciala de protectie. Numarul familiilor din care doar unul dintre parinti este plecat din tara este de 22.051, iar numarul copiilor din aceste familii este de 32.335. Dintre acestia, 26.846 au ramas in ingrijirea rudelor, fara masura de protectie, iar 991 sunt in sistemul de protectie. De asemenea, 4498 de minori care au unul dintre parinti in afara tarii sunt in grija vecinilor sau a altor familii sau persoane, fara masura de protectie. Potrivit datelor inregistrate de ANPDC, alti 6224 de copii care provin din familii cu parinte unic sustinator sunt in aceeasi situatie, cei mai multi (5225) fiind in grija rudelor. Aproape alti 800 de minori care provin din cele peste 4600 de familii in care parintele unic intretinator este plecat au ajuns in sistemul de protectie, iar 205 sunt sub supravegherea vecinilor sau a altor familii. Potrivit Mediafax, judetele cu cel mai mare numar de copii ramasi fara parinti sunt Suceava, Neamt, Bacau, Galati, Iasi, Dambovita, Constanta, Maramures, Botosani si Vaslui.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.