Jenny Acterian, nascuta in 1916, Sanda Stolojan, nascuta in 1919 si cea mai juna dintre ele, Annie Bentoiu, nascuta in 1927 se numara si ele printre generatoarele, consumatoarele si chiar pe alocuri protagoniste ale unui secol marcat de istorie. Roma
Jenny Acterian, nascuta in 1916, Sanda Stolojan, nascuta in 1919 si cea mai juna dintre ele, Annie Bentoiu, nascuta in 1927 se numara si ele printre generatoarele, consumatoarele si chiar pe alocuri protagoniste ale unui secol marcat de istorie. Romaneasca. Europeana, universala, cum vrem s-o luam. Povestea vietii lor, cu tot ce s-a consumat in destinul mare al lumii si in cel mic al fiecareia dintre ele s-au adunat in trei carti, confesiv-memorialistice. Cu mare incarcatura documentara, dar si spirituala. Viata ca o lunga poveste, existenta transcrisa in cuvinte, evenimente si oameni devenind personaje si intamplari. Aerul lor comun este dat de o anume ferma deschidere pentru cultura, in sensul cel mai limpede si inalt al cuvantului, fara exhibari ostentative si dincolo de ravaselile contingentului. Mizeriile istoriei sau ale oamenilor nereusind sa le faca pe cele trei autoare sa renunte la a trai frumos. Adica sa nu abdice de la niste principii ale vietii launtrice si sa nu se lase prada nici disperarilor, care nu le-au ocolit, nici momentelor de fericire atunci cand au fost frecventate. Un anume bun simt si decenta in a fi se desprind din paginile acestor volume fara pretentii literare, dar de o mare literaritate. Avem de a face cu trei carti ale unor personalitati distincte, doua jurnale si un volum de memorii, tustrele aparute la editura Humanitas, in aceste saptamani cand poate ar fi, si in mod sigur sunt, si alte tentatii in afara lecturilor. Automobilismul, sa spunem, uimiti fiind recent la randul nostru de frumoasele si poeticele si pateticele confesiuni daruite cailor putere si voluptatilor disipate pe soselele mioritice. Passons.
Jenny Acterian este din nou in librarii prin, deja, faimosul ei jurnal, tiparit de aceasta data sub titlul lui original "Jurnalul unei fete greu de multumit. 1932-1947". O editie revizuita si adaugita, cu o Addenda continand pagini de corespondenta si "Caietul Clubului Pana Trasnita", o jucarea a unor tinere femei din prima jumatate a secolului XX. Care nu ajunsese inca la nivelul unui XXI a terorii si suferintelor, "razboiul cel mare" (primul) devenind mititel pe langa tot ce a urmat dupa el. Jurnal intim, dar si radiografie a lumii intelectuale romanesti. Asa cum se dovedeste si "Amurg Senin. Jurnal din exilul parizian.1997-2001" al distinsei doamne care a fost pana de curand Sanda Stolojan. Continuare a altor doua secvente avem la indemana alte perspective, mai reci nuantate asupra destinului romanesc. Trait an Romania sau la Paris. Multe note de mare finete, devoaland un excelent observator si fin psiholog, personalitati si "personulitati" (cu o vorba a uitatului Serban Cioculescu...) prinse in insectarul diaristei. Legata prin mii de fire de intelectualitatea romaneasca, precum Jenny la Bucuresti, Sanda Stolojan incearca sa fie dreapta cu toata lumea. Mai buna sau ne-buna, traind in Romania din nou capitalista. Lecturi utile, pline de farmec si varii nostalgii. Volumul de "Memorii 1944-1947. Timpul ce ni s-a dat" al Dnei Annie Bentoiu, nu mai putin incitant. Scris din perspective timpului risipit are un ton mai apasat nostalgic, dincolo de intamplarile si evenimentele dramatice consemnate. Toate aceste volume de marturii alcatuiesc o istorie paralela a Romaniei, pe care o putem astfel percepe si intelege mai bine. Daca ne mai ramane timp si stare pentru asa ceva.
Despre Anais Nin, cu alt prilej.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.