Pentru prima data dupa multi ani, analistii politici sunt la unison. In sensul ca ultima initiativa a presedintelui Traian Basescu este taxata drept un proiect irealizabil. Nu este cu putinta alcatuirea unui guvern PNL-PD-PLD. O alianta suta la suta
Pentru prima data dupa multi ani, analistii politici sunt la unison. In sensul ca ultima initiativa a presedintelui Traian Basescu este taxata drept un proiect irealizabil. Nu este cu putinta alcatuirea unui guvern PNL-PD-PLD. O alianta suta la suta toxica si, in plus, care nu poate fi sustinuta de majoritatea parlamentara, care ar ramane tot in opozitie. Un asemenea fenomen rarisim, in care toti comentatorii sunt de acord - si asta impotriva vointei sefului statului, iesit recent castigator dintr-un referendum - prevesteste o spectaculoasa miscare pe scena politica. Fie un dezastru iminent, care ar putea sa-l vizeze chiar pe Basescu, fie o neasteptata miscare pe tabla de sah politica pe care acesta ar urma sa o faca. Intalnirea de vineri de la Cotroceni fiind, in aceste conditii, nu o cacealma, ci doar o mutare premergatoare.
Este cat se poate de limpede ca PD se afla in raporturi de dusmanie cu PNL. In aceeasi situatie se afla si PLD. Mai mult decat atat, primul partid tocmai a initiat o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, sustinut de intreaga suflare liberala, dar si de catre o covarsitoare majoritate parlamentara. Iar cel de-al doilea ii sprijina pe social-democrati in aceasta actiune. Ca atare, e destul de greu de imaginat ca, atacand PNL la baioneta unde il doare mai tare, respectiv chiar la guvernare, PD ar dori, in acelasi timp, sa revina in fruntea unui executiv alaturi de liberali. Chiar daca Tariceanu ar fi eliminat. Si de ce l-ar elimina PNL pe Tariceanu, de vreme ce in atatea randuri partidul l-a sustinut pe cat de democratic, pe atat de viguros? In fine, cine isi poate imagina ca, in scurt timp de la plecarea unor liberali din PNL fix in tabara inamicului, ar exista in plan psihologic vreo posibilitate de alianta? Si, nu in ultimul rand, este la mintea cocosului ca numarul de parlamentari de care ar dispune cele trei partide - PNL, PD si PLD - ar fi insuficient pentru o majoritate parlamentara. Daca Basescu a renuntat la proiectul anticipatelor, invins fiind de o realitate politica greu de strivit intre rationamentele sale agresive si confuze, pare si mai stranie noua aventura programata pentru vineri. O incercare dinainte condamnata la moarte. Intrucat mizez in continuare pe inteligenta politica a domniei sale, nu-mi pot imagina, nici o secunda macar, ca presedintele isi ia in serios propria oferta. Aceea de a inscauna un nou prim-ministru ca reprezentant al unui pol de dreapta definitiv sfaramat, alcatuit de socialistii facuti populari si de liberalii mutati, cu arme si bagaje, la proaspetii convertiti. Deci, nu am cum sa exclud din scenariile mele posibilitatea ca Basescu sa urmareasca cu totul si cu totul altceva. Oare ce?
Fiind convins ca toate partidele, mai putin cel prezidential, ii vor da cu tifla vineri, la Cotroceni - in aceasta paranteza, mi se pare corect sa ma intreb ce cauta ele, totusi, la aceasta falsa consultare - presedintele incearca probabil sa demonstreze ca au esuat toate tentativele sale de a construi un guvern puternic, dar ascultator al polului de dreapta. Va iesi, la sfarsitul saptamanii, poate, spunandu-le fanilor sai ceva de genul "ati vazut, si aceasta oferta pe care le-am facut-o partidelor a fost respinsa". Si abia in aceste conditii el isi poate lansa adevaratul proiect. Fara ca sustinatorii sa il ia la injuraturi. Si care ar putea fi acest proiect periculos, dar poate viabil? Reintoarcerea PD la nava-mama. O alianta PSD-PD. Care ar putea readuce partidul sau prezidential la guvernare. Desigur, cu recenta sa remorca pe a carei placa de inmatriculare scrie PLD. Oare asa se explica prezenta la sedintele PSD, mai intai a ambasadorului Marii Britanii si apoi a ambasadorului Statelor Unite? Oare acesta este talcul intalnirilor recente Basescu-Geoana? Si al anuntului liderului PSD ca nu va sustine motiunea de cenzura PD, dar ar putea introduce una proprie?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.