Reuniunea liderilor celor mai industrializate state de pe glob a inceput ieri sub o tripla presiune: a protestelor de strada, a dificilului proiect de acord privind emisiile de gaze cu efect de sera si a tensiunilor dintre SUA si Rusia pe tema scutului antiracheta din Europa Centrala.

Pentru presedintele SUA, George W. Bush, summit-ul G8 de la Heiligendamm a inceput pe un ton impaciuitor fata de Rusia. Liderul de la Casa Alba a spus ca schimbul de replici dintre cele doua state nu trebuie sa panicheze pe nimeni si a invitat Moscova sa-si trimita generalii la Washington pentru a primi toate asigurarile necesare cu privire la scutul antiracheta.

George W. Bush si omologul sau rus, Vladimir Putin, s-au intalnit ieri atat in cadrul reuniunii formale, cat si pentru o discutie "tÊte-à-tÊte". In zilele premergatoare summmit-ului, Vladimir Putin declara ca Rusia ar putea reactiona la strategia americana indreptandu-si rachetele catre tinte din Europa. Presedintele rus a criticat si administratia americana, spunand ca face o politica de tip imperialist, colonialist. In replica, Bush a criticat starea democratiei din Rusia. In vreme ce Rusia si SUA incearca sa isi reaseze relatiile, Marea Britanie se confrunta cu probleme legate de planul sau impotriva incalzirii globale.

CLIMA. In calitate de reprezentant al tarii care detine presedintia prin rotatie a grupului, cancelarul german Angela Merkel propune ca impreuna statele membre sa adopte o agenda care sa permita limitarea la doar 2 grade Celsius a cresterii temperaturii la nivel global. Propunerea nu e vazuta cu ochi buni de SUA, care nu accepta stabilirea unor baremuri si care cere ca in discutiile pentru limitarea incalzirii globale sa ia parte neaparat si India si China. Alte teme de discutie sunt situatia din Kosovo si Sudan, combaterea saraciei in Africa, programul nuclear al Iranului si problemele din Orientul Mijlociu. Statele din G8 sunt SUA, Canada, Franta, Germania, Italia, Rusia, Marea Britanie si Japonia, ale caror industrii reprezinta 65% din economia mondiala.

La distantaZiaristii acreditati la summitul G8 nu reusesc sa se apropie la mai putin de cinci kilometri de participantii la summit. Asta pentru ca centrul de presa se afla in localitatea Kuhlungsborn. Astfel, jurnalistii sunt nevoiti sa furnizeze informatii la mana a doua, transmite Mediafax. La eveniment s-au acreditat 5.300 de reprezentanti ai mass-media.