Tehnici moderne de rezonanta magnetica nucleara pot evidentia modificarile existente la nivelul creierului, in cazul pacientilor cu inclinatii suicidare.

Psihiatrii din cadrul Spitalului Lapeyronie Montepellier din Paris au efectuat un stu
Tehnici moderne de rezonanta magnetica nucleara pot evidentia modificarile existente la nivelul creierului, in cazul pacientilor cu inclinatii suicidare.

Psihiatrii din cadrul Spitalului Lapeyronie Montepellier din Paris au efectuat un studiu prin care au dovedit, in premiera, ca prin rezonanta magnetica nucleara pot fi depistate modificarile existente in creierul persoanelor cu risc suicidar.

EXPERIMENT. Doctorul Fabrice Jollant si echipa lui au comparat activitatile cerebrale a trei grupe de barbati cu profile psihologice diferite. 13 barbati prezentau antecedente depresive si tentative de suicid. 14 au trecut doar prin episoade depresive. 16 nu prezentau nici un fel de tulburari specifice. Autorii studiului au aratat subiectilor fetele unor persoane care experi-mau succesiv bucurie si furie. Cu ajutorul tehnicilor de rezonanta magnetica nucleara, specialistii au analizat efectul pe care il au aceste imagini asupra modului de functionare a anumitor zone ale creierului. Rezultatele - expuse in cadrul colocviului gazudit de College de France - arata ca persoanele cu risc suicidar au un mod diferit de a reactiona la stimuli. La aceasta categorie de persoane, imaginea unei fete ravasite de furie le activeaza foarte puternic o zona a creierului numita cortex orbito-frontal dreapta. In schimb, la vederea unui chip care exprima bucurie, este activata discret o alta regiune a creierului, numita parieto-occipitala. Pentru doctorul Jollant, rezultatele experimentului dovedesc ca persoanele cu predispozitii suicidare prezinta o "hipersensibilitate la esec".

CONCLUZII. Aceste persoane nu reusesc sa-si tina sub control emotiile, de aceea la ele nu este activata zona creierului implicat in stapanirea starilor emotive. De asemenea, persoanele cu risc suicidar reactioneaza mult mai greu la emotiile pozitive. Cu alte cuvinte, ele nu stiu sa se bucure. Daca vom detecta prin rezonanta magnetica nucleara persoanele depresive cele mai vulnerabile, apoi putem face pasul al doilea: administrarea unor tratamente bine tintite si psihoterapie aplicata la cazul respectiv, a concluzionat dr Fabrice Jollant. Subiectul este pe larg tratat in Le Figaro din 6 iunie. In Franta, peste 200.000 de persoane fac anual o tentativa de suicid, din care 10.000 reusesc sa-si ia viata.Cititi si paginile dedicate pe  sanatate.jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.