Initiativa legislativa, care da dreptul mai multor categorii de demnitari sa intre in posesia documentelor clasificate doar pe baza unui angajament de confidentialitate, a fost adoptata de Parlament in martie, dar intoarsa pentru reexaminare de Nicol
Initiativa legislativa, care da dreptul mai multor categorii de demnitari sa intre in posesia documentelor clasificate doar pe baza unui angajament de confidentialitate, a fost adoptata de Parlament in martie, dar intoarsa pentru reexaminare de Nicolae Vacaroiu, in perioada in care a fost presedinte interimar. Vacaroiu atragea atentia, in solicitarea de reexaminare, ca legea nu mai respecta reglementarile NATO si UE in materie. Mai mult, fostul presedinte interimar argumenta ca actul normativ ar pune in pericol protectia datelor secrete. In ciuda faptului ca Guvernul a avizat negativ proiectul, iar SRI si ORNISS au criticat documentul, alesii s-au incapatanat sa elimine necesitatea certificatelor ORNISS, si au adoptat, in Senat, un amendament al pesedistului Serban Nicolae, care pastreaza practic forma adoptata initial de Legislativ. Textul prevede ca demnitarii au acces la datele clasificate in baza unor proceduri interne ale Parlamentului, avizate de ORNISS, dupa ce au luat la cunostinta responsabilitatile ce le revin si au semnat un angajament de pastrare a secretelor de stat si de serviciu. Singura modificare operata prin amendament la forma initiala a legii este eliminarea principiului "necesitatea de a cunoaste" stipulat in definirea ORNISS ca institutie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.