Putin a vorbit suficient, iar acum va astepta efectele actiunii sale de intimidare.

Incepind cu discursul surprinzator al presedintelui Putin, tinut in februarie, la Conferinta pentru securitate de la München, cind SUA au fost acuzate de o politica unilaterala ilegala si de imperialism, asistam la nesfirsite variatiuni pe aceeasi tema. Razboiul Rece a reinceput, rachetele rusesti tintesc Europa, SUA nu sint decit un Al Treilea Reich, repeta neincetat serviciile de presa ale Kremlinului.

Paralel cu alimentarea opiniei publice din Rusia si a celei internationale cu aceasta noua abordare a politicii externe, Putin a intreprins citeva vizite „strategice" in Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Europa, cu scopul de a monopoliza piata energetica. La fel, Moscova s-a retras din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa.

Tintele acestui discurs sint Rusia, Europa si Statele Unite. Asemenea declaratii caustice sint destinate consumului intern, acolo unde ele ating coarda sensibila a nationalismului rus, cu mai putin de un an inaintea alegerilor prezidentiale. Reactia vehementa a lui Putin in fata a ceea ce rusii percep drept un afront la adresa mostenitoarei imperiului sovietic ii va asigura pe alegatori ca „alesul" lui Putin pentru a-i succeda la presedintie va hrani in continuare orgoliul Rusiei.

Pentru europeni, discursul belicos al lui Putin nu urmareste sa readuca la viata spaimele Razboiului Rece, ci sa adinceasca sciziunile deja existente intre vechii membri UE si fostele state socialiste, abia integrate. Rusia nu poate ameninta cu razboiul statele europene, destinatia principala a resurselor sale energetice si principala sursa de venit, insa, prin aceleasi resurse, poate impune granite economice clare in interiorul Uniunii. In acest context, o „Europa cu doua viteze", dorita de Romano Prodi, si inexistenta unei politici energetice comune nu ar face decit sa incurajeze o politica externa diferentiata a Rusiei, in care perdantii vor fi fostele state socialiste.

Mesajul discursului lui Putin pentru Washington este ca Rusia, dupa aproape 20 de ani de convalescenta, isi permite asemenea declaratii, ca Rusia si-a revenit din confuzia ce a urmat destramarii URSS-ului si ca doreste mai mult decit asigurari informale din partea SUA privind securitatea. La fel ca in cazul UE, Putin urmareste sa adinceasca falia dintre SUA si aliatii europeni din NATO, situatie in care Putin s-ar putea folosi de robinetele gazoductelor rusesti, pentru a trezi Europei nostalgia unei lumi bipolare.