La Sala Ronda a Intercontinentalului din Bucuresti, Adrian Nastase si-a lansat ieri cartea "Romania europeana". Daca as fi reporter de teren, nevoia de a defini exact ce s-a intamplat ieri m-ar pune in mare incurcatura. As avea de ales intre un momen
La Sala Ronda a Intercontinentalului din Bucuresti, Adrian Nastase si-a lansat ieri cartea "Romania europeana". Daca as fi reporter de teren, nevoia de a defini exact ce s-a intamplat ieri m-ar pune in mare incurcatura. As avea de ales intre un moment cultural si un moment politic. Punctul de sprijin in optiunea pentru un moment sau celalalt il constituie neindoielnic cartea lansata.
Desi intimidat de succesul politicienilor in genul lui Traian Basescu si Gigi Becali, care-si fac un orgoliu din a marturisi ca nu citesc, lectura fiind o pierdere de vreme si, mai ales, o rapire de la fapte mult mai atragatoare, cum ar fi cel de a bea un sprit, naravul de a scrie si tipari carti s-a mai pastrat printre politicieni.
Numai ca volumele lansate cu mare larma mediatica sunt in marea lor majoritate culegeri de discursuri si interventii cu iz electoral.
Politicianul foloseste aparitia, dar mai ales lansarea unei carti pentru a-si mai face un pic de campanie electorala. Nu e cazul cartii "Romania europeana".
Cine o citeste (si eu ma numar printre cei care si-au gasit timp s-o faca) ramane surprins sa constate ca e vorba de un eseu de peste 500 de pagini gandit si scris ca un tot unitar.
Asa cum arata in Cuvantul inainte, Adrian Nastase si-a propus sa lanseze o dezbatere publica de amploare asupra Romaniei de dupa aderarea de la 1 ianuarie 2007.
In viziunea domniei sale, prin aderarea politica se incheie o tranzitie de 17 ani in Romania, pentru a se deschide o alta tranzitie, mult mai dificila: cea de la aderare la integrare. O excelenta incursiune in istoria modernizarii romanesti de la Balcescu la Ceausescu ii da autorului posibilitatea de a trage o concluzie:
Modernizarea a insemnat in realitatea romaneasca reproducerea institutiilor definitorii ale civilizatiei occidentale dezvoltate.
Din acest punct de vedere, aderarea la Uniunea Europeana a avut drept rezultat evident implementarea in Romania a tuturor institutiilor cerute imperios de conditia de membru al Uniunii Europene.
Istoria modernizarii romanesti - scrie Adrian Nastase - evidentiaza insa doua mari carente care si-au pus amprenta asupra tuturor realitatilor noastre:
a) Institutiile importate din Occident si-au modificat functionarea, producand realitati net diferite de cele din Europa civilizata.
b) Viteza de schimbare din Romania a fost totdeauna mult mai lenta decat cea din Occident.
Aceste carente ale modernizarii se intalnesc si in procesul, deja inceput, al trecerii de la aderare la integrare.
Romania are azi toate institutiile reclamate de conditia de membru efectiv al Uniunii Europene.
Si cu toate acestea, distanta dintre Romania de azi si Romania europeana e de ordinul unei prapastii.
Multe institutii europene sunt doar pe hartie.
Europene ca denumire si ca statut de functionare, ele sunt, in realitate, institutii orientale, balcanice, in sensul rau al cuvantului.
La fel de multe institutii, desi functioneaza, produc alte realitati decat cele din Europa civilizata.
Cauza?
Efortul urias al societatii noastre de a le eluda sau chiar deforma.
Romania europeana e cartea unui ganditor al realitatilor romanesti, a unui ganditor convins insa ca are datoria civica de a-si pune meditatiile la lucru.
Sub acest semn, lansarea de ieri poate fi definita drept moment cultural.
Lectura cartii ne dezvaluie insa un om politic.
Adrian Nastase realizeaza o radiografie nemiloasa a tuturor sectoarelor de activitate social-economice din Romania de azi din perspectiva exigentelor europene, propunand in acelasi timp solutii concrete (unele deosebit de interesante in concretetea lor), solutii de politician angajat intr-o campanie electorala.
De asemenea, de-a lungul si de-a latul lucrarii e lesne de sesizat efortul autorului de a trage un semnal de alarma: dezbaterile din Romania de azi n-au nici o legatura cu marea sfidare care sta in fata tarii, cea de-a purcede  neintarziat la adevarata modernizare a societatii folosind prilejul unic al aderarii politice.
Un semnal de alarma ce nu putea veni decat de la un om politic.  
Din acest punct de vedere, poti defini ca reporter de teren momentul de ieri drept unul politic.
Adrian Nastase e insa un simplu membru PSD. Desi multi dintre fostii sai colegi au fost prezenti, au lipsit cei din conducerea actuala, unii dintre ei - in frunte cu Mircea Geoana - lansati in politica mare chiar de fostul premier.
Astfel ca definitia exacta a lansarii de la Intercontinental ar fi aceasta: un moment politic din viitor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.