Oamenii care supravegheaza sistemul de pensii private au explicat ieri de ce nu este posibil un crah in acest sector.

Actuala forma a legislatiei in domeniul pensiilor private va face imposibila repetarea unor scenarii de tip FNI sau Caritas, a declarat ieri presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, in cadrul unui seminar.

ĄCu toate ca nu este perfect, cadrul legislativ din acest domeniu este foarte strict si prudential", a adaugat Oancea. El a facut astfel referire la doua cazuri controversate care au determinat in trecut scaderea increderii populatiei in investitiile financiare, respectiv prabusirea fondului de investitii FNI si a jocului de tip piramidal Caritas.

In supravegherea sistemului de pensii private vor fi implicate patru entitati, si anume: Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), depozitarul, auditorul si fondul de garantare a contributiilor in sistemul de pensii private.

ĄCa depozitar de fonduri de pensii private, bancile sint autorizate de Banca Nationala a Romaniei, deci avem inca un element de siguranta in acest sistem", a spus Oancea.

In ceea ce priveste garantiile, CSSPP anunta ca nu poate garanta un anumit nivel al randamentului contributiilor unui participant la sistemul de pensii private. In schimb, sistemul garanteaza doar contributiile din care se scad comisioane de administrare.Potrivit datelor autoritatii de reglementare, pe segmentul pensiilor facultative (pilonul III) au fost autorizate deja patru fonduri de pensii si patru administratori si se afla in curs de autorizare alti patru administratori. ĄPina la finele acestui an vom avea opt-noua administratori pe pilonul III, la care se vor adauga 10-12 companii autorizate sa functioneze pe pensiile private obligatorii (pilonul II)", a mai afirmat Oancea.

Contribuabilii la sistemul de pensii private pot solicita oricind administratorilor fondurilor de pensii informatii despre modalitatile in care sint investite sumele virate. Potrivit lui Mircea Oancea, informatiile ar putea fi primite contra cost.

Numarul participantilor la sistemul de pensii administrate privat este estimat la 2,8 milioane anul acesta, urmind sa ajunga, pina in 2016, la circa 4,5 milioane de contribuabili, in timp ce valoarea activelor va urca la aproape noua miliarde de euro in zece ani, sustin reprezentantii Interamerican. ĄDe la 1 august, aproximativ trei milioane de romani vor adera la fondul de pensii pe care il doresc, moment dupa care aceasta piata va fi impartita", a declarat Besim Jawad, Project Manager Pensii Private in cadrul companiei de asigurari Interamerican. El a aratat ca piata pensiilor facultative (pilonul III) va fi partial una corporativa, cu diferite tipuri de pensii, si nu se va dezvolta intr-o perioada de patru luni, ci pe termen mai lung.

Pentru pilonul III este estimat un numar de 250.000 de participanti in acest an, urmind sa ajunga la 1,2 milioane pina in 2016, iar valoarea activelor este estimata la 2,3 miliarde de euro in acest interval de timp.