Desi sezonul estival s-a deschis, iar lumea a inceput sa vina la plaja, foisoarele din care ar trebui sa vegheze salvamarii sint goale.

Camerele video instalate de Directia Dobrogea - Litoral Apele Romane, care supravegheaza plajele,
Desi sezonul estival s-a deschis, iar lumea a inceput sa vina la plaja, foisoarele din care ar trebui sa vegheze salvamarii sint goale.

Camerele video instalate de Directia Dobrogea - Litoral Apele Romane, care supravegheaza plajele, nu au reusit sa surprinda aproape nici un salvamar la post in aceste zile. Aceasta in ciuda faptului ca Guvernul a alocat banii pentru plata serviciului de salvare, iar Primaria Constanta a incheiat contract cu firma care se ocupa de serviciul de salvamar. Foisoarele din Constanta si din Mamaia erau goale ieri.

Primaria Constanta a refuzat sa dea informatii despre firma care se ocupa de salvarea turistilor pe plaje. Dupa mai multe telefoane, am aflat ca este vorba despre Asociatia Nationala a Salvamarilor, al carei presedinte este Gheorghe Oancea. Intrebat de ce nu se afla nici un salvamar la post pe plaja din Constanta, iar in Mamaia primul salvator a fost descoperit de camerele web ale DADL in dreptul hotelului Flora, el ne-a replicat ca a fost duminica in control, dar ca baietii "s-or fi apucat sa intinda balize, sa-si pregateasca echipamentele la baza din zona Cazinoului, intrucit au ramas in urma cu pregatirea".

Reprezentantii salvamarilor din Constanta, Bogdan Ciubotariu si Gabriel Culea, ne-au spus ca ieri au montat geamanduri si au instalat corturi de prim ajutor. Ei spun ca nu au putut sa rezolve problemele inainte de deschiderea sezonului de imbaiere intrucit nu au avut bani. Fondurile pe care le utilizeaza in prezent provin din sponsorizari. De asemenea, ei se pling ca multi colegi au plecat peste granite ca urmare a incertitudinii incheierii unor contracte pe litoralul romanesc.

Nici un punct de prim ajutor Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Constanta, dr. Marius Dumitru Enescu, ne-a declarat ca, pina in momentul de fata, nu a primit nici o solicitare din partea primariilor pe raza carora se afla plajele de a amenaja puncte de prim ajutor. Potrivit lui Enescu, ASPJ Constanta impreuna cu Serviciul Judetean de Ambulanta au instruit 26 de cadre medicale in vederea asigurarii primului ajutor pe plaja. De asemenea, echipamentul medical si materialele necesare sint deja disponibile. "Noi sintem pregatiti, cu infrastructura sint probleme. Din cite am inteles, banii au fost trimisi primariilor, dar noi nu am primit nici o solicitare", a declarat Enescu.

Imagini live de pe litoral, pe www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.