Banca centrala a Rusiei va fi prudenta in privinta politicii pentru dobanda cheie, deoarece este ingrijorata ca orice inasprire ar putea creste si mai mult aporturile de capital deja uriase, a explicat seful institutiei, Serghei Ignatiev, citat de Re

Banca centrala a Rusiei va fi prudenta in privinta politicii pentru dobanda cheie, deoarece este ingrijorata ca orice inasprire ar putea creste si mai mult aporturile de capital deja uriase, a explicat seful institutiei, Serghei Ignatiev, citat de Reuters, preluat de NewsIn. "Suntem foarte prudenti in ceea ce priveste dobanda cheie si monitorizam atent evolutia dobanzilor de politica monetara pe pietele internationale", a declarat Ignatiev, cu ocazia unui seminar gazduit de banca centrala a Argentinei la Buenos Aires. Ignatiev a mai spus ca banca centrala a Rusiei va lua in considerare "foarte atent" o apreciere a rublei, in cazul in care preturile petrolului, principala marfa exportata de Rusia, raman la nivelul actual. Confruntata cu un aport imens de capital generat de veniturile din exporturile de petrol, banca centrala a Rusiei a incercat sa apere o rata nominala stabila pentru cursul rublei si si-a construit rezerve internationale in valoare de peste 400 mld. dolari in timpul acestui proces. Cresterea controlului capitalului de anul trecut a restrictionat cadrul de politica monetara al bancii centrale, iar presiunea a fost accentuata de listarea la bursa a celei de-a doua banci rusesti, VTB si de licitatiile pentru vanzarea activelor companiei petroliere falimentare Yukos. Listarea VTB la bursa este cea mai mare din acest an.

Se feresc de capitalul speculativ

Tintirea inflatiei a ramas cu multi ani in urma, iar BC a Rusiei a urcat rata la depozitele pe termen scurt la 2,5%-3%, in incercarea de a absorbi lichiditatea pietei. Banca centrala a Rusiei este reticenta in ceea ce priveste continuarea acestor decizii, deoarece se teme ca ar putea dauna aporturilor viitoare de capital.
"O majorare accentuata a dobanzii de politica monetara ar putea conduce la un aport suplimentar de capital speculativ, iar operatiunile de depozit ar deveni nefolositoare", a explicat Ignatiev.
Aporturile nete de capital privat au urcat la 40 mld. dolari in primele patru luni ale acestui an, fata de 42 mld. dolari, cat au reprezentat in perioada echivalenta din 2006, deoarece au beneficiat de sustinere din cauza intaririi rublei, a adaugat seful bancii centrale a Rusiei. Banca centrala a Rusiei a permis o apreciere a rublei cu aproximativ 0,7% in acest an, iar speculatiile potrivit carora va fi nevoie de o reevaluare pentru atingerea tintei de inflatie de 8% se accentueaza.
Ignatiev a parut sa sustina aceste asteptari, intrucat a spus ca excedentul comercial al Rusiei va disparea pana in 2010, daca rata de schimb nominala efectiva a rublei ramane neschimbata, iar preturile petrolului stagneaza la nivelurile actuale.
"In principiu, nu este nimic rau din acest punct de vedere, dar acest lucru ne va forta sa ne gandim foarte atent la posibilitatea continuarii aprecierii nominale a rublei", a declarat Ignatiev. Comentariile sefului bancii centrale a Rusiei par totusi ipotetice, iar acesta nu a dat niciun fel de indicii despre momentul aprecierii monedei sau despre valoarea cu care va creste rubla. Banca centrala a Rusiei nu publica niciun fel de calendar pentru intrunirile Consiliului de politica monetara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.