Timp de aproape patru saptamani, crestinii ortodocsi se vor afla in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. A inceput festinul cu legume si fructe in combinatii inedite!

In acest an, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a inceput la
Timp de aproape patru saptamani, crestinii ortodocsi se vor afla in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. A inceput festinul cu legume si fructe in combinatii inedite!

In acest an, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a inceput la 4 iunie si se va termina la data de 29 iunie. Este un post cu data mobila, fiind stabilit in functie de ziua in care cade Pastele. Se pare ca pentru prima data, acest post s-a tinut in secolul al IV-lea, atunci cand Biserica Crestina a hotarat ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel (cei care au pus de fapt bazele institutiei bisericesti) trebuie sa se bucure de o mai mare pretuire in randul crestinilor.

In post, crestinii ortodocsi nu au voie sa manance carne, oua si branza. Lunea, miercurea si vinerea (zile considerate de post de-a lungul intregului an) nu se gateste folosind ulei si nici nu se bea vin. In schimb, dezlegarile la peste sunt mai numeroase, in fiecare sambata si duminica. Interesant este ca o poveste populara spune ca demult, cand fiul lui Dumnezeu inca mai umbla pe pamant, pestele nu era considerat un aliment interzis in timpul postului, asa ca se putea manca in orice zi din an. Dar pentru ca un peste l-a muscat pe Hristos de deget - ceea ce l-a suparat peste masura - s-a hotarat ca pe perioada posturilor sa nu se consume carne de peste decat in anumite zile, bine stabilite.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este mai usor de tinut decat cel al Pastilor, din cel putin trei motive: nu se intinde pe o perioada foarte lunga, sunt multe dezlegari la peste (anul acesta nu mai putin de sapte) si, nu in ultimul rand, luna iunie poate fi considerata o perioada bogata, in care fructele si legumele "invadeaza" bucatariile. Ce se poate manca pe parcursul postului? Cel mai simplu ar fi sa spunem ca in special preparate pe baza de legume fierte si soia, salate, supe si ciorbe. Poate par banale la prima vedere, dar capata un gust extraordinar atunci cand sunt adaugate condimentele potrivite, cum ar fi cimbrul, menta, leusteanul, curry sau salvia. In general insa, chiar si in timpul postului se pot gati mancaruri rafinate, interesante si aspectuoase. Nu este nevoie decat de imaginatie, caci pietele si magazinele sunt pline de cele mai neobisnuite ingrediente.


Ciuperci cu rosii cherry INGREDIENTE: 250 g ciuperci, 100 g rosii cherry, o lingurita de ghimbir, un praf de scortisoara, sare, piper, suc de lamaie, ulei de masline, frunze de busuioc.
PREPARARE: Ciupercile curatate se stropesc cu sucul de la o jumaate de lamaie si se lasa 10 minute deoparte. Intr-o tigaie cu ulei de masline se calesc ciupercile impreuna cu rosiile cherry. Se adauga ghimbirul, scortisoara, sarea, piperul si frunzele de busuioc tocate (sau busuioc uscat macinat).

Cititi si articolele din  Jurnalul de Bucatarie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.