Ryanair, cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa, a obtinut in anul fiscal 2006-2007 un profit net de 401,4 mil. euro, in crestere cu 33%, avans determinat de cresterea numarului de pasageri si a preturilor biletelor de zbor, transmite Reuters, preluata de Mediafax.
Profitul Ryanair dupa impozitare, dar inainte de includerea elementelor exceptionale, s-a plasat la 301,5 mil. euro in anul fiscal precedent, care s-a incheiat in martie 2006. Rezultatul companiei aeriene a depasit estimarile analistilor care au prognozat, in medie, un castig de 393,5 mil. euro.
Ryanair a avertizat insa asupra unei posibile incetiniri a ritmului de crestere a castigului in acest an, ca urmare a scaderii preturilor tichetelor de zbor. "Desi suntem, in continuare, increzatori ca traficul va creste cu 22% in anul urmator, depasind nivelul de 52 de milioane de pasageri, credem ca preturile biletelor vor scadea cu pana la 5%, comparativ cu anul precedent", a anuntat compania intr-un comunicat. In consecinta, avansul profitului va fi mai modest anul acesta, plasandu-se in jurul nivelului de 5%, preconizeaza compania.
Cotatia actiunilor Ryanair a scazut cu 6,5%, la 5,07 euro dupa deschiderea sedintei de tranzactionare de la Dublin. Titlurile Ryanair au pierdut 15% dupa luna aprilie, cand au atins un maxim istoric de 6,38 euro, declin determinat de perspectivele mai putin optimiste ale oficialilor companiei privind evolutua preturilor biletelor. Ryanair, cu rezerve de numerar de 2,2 miliarde de euro la finele lunii martie, a mai anuntat ca intentioneaza sa lanseze un program de rascumparare si de anulare de actiuni in valoare de 300 de milioane de euro.