De la inceputul acestui an, dobanda de politica monetara a BNR a coborat cu un punct si jumatate, de la 8,75 la 7,25%, masura luata de banca centrala bazandu-se pe mentinerea trendului descendent al inflatiei, dar si pentru a stopa aprecierea, socotita de unii drept artificiala, a leului.
In schimb, Fondul Monetar International a considerat ca reducerile au fost premature, recomandand chiar o majorare a dobanzii. Cu toate acestea, studii ale unor banci care activeaza pe piata romaneasca indica posibilitatea ca la sedinta din 17 iunie a C.A. a BNR sa asistam la o noua a€˛taiere" a dobanzii la 7%, cel mai probabil, anticipandu-se pentru sfarsitul anului un nivel de 6,75%, care ar apropia dobanda locala de cea din euro-zona, care ar putea creste pana in decembrie la 4,25%, fata de 3,75% in prezent.
O astfel de apropiere ar avea ca efecte, pe de o parte, o reducere a presiunii pe cursul de schimb, limitand aprecierea leului, prin indepartarea speculatorilor de piata romaneasca, iar pe de alta ar putea asigura o scadere a dobanzilor la credite, stimuland dezvoltarea economica. Mai ramane insa o conditie. Aceea de a diminua nivelul rezervelor minime obligatorii, care in prezent sunt de 20% pentru cele in lei si, 40% pentru cele in valuta.
Pana la intalnirea BNR de la jumatatea lunii, ramane de vazut ce joc vor face bancile in cazul dobanzilor. Acum, dobanda medie la depozitele populatiei este in jur de 6,94% pe an, iar cea la credite de 12 - 13%. Daca se atinge tinta de inflatie medie anuala pentru 2007, de 6,5%, depozitele bancare isi pastreaza inca o minima atractivitate.
La inceputul anului, dobanda pasiva medie pe sistemul bancar depasea 7%. Exista banci la care randamentul anual se situeaza inca peste 7%, desi majoritatea au coborat sub acest nivel. In privinta creditelor, conform unui studiu, diferenta dintre dobanzile practicate si cele potentiale, in cazul in care nu ar fi existat credite neperformante, era de 2,5 puncte.
Privind catre piata interbancara, observam ca BNR a reluat licitatiile prin care atrage surplusul de lichiditate de la bancile comerciale, pentru a evita o scadere a dobanzilor, dupa ce acum o luna ea imprumuta prin operatiuni de tip repo, datorita dobanzilor pe termen scurt care urcasera pana la 50%.
Daca in urma cu o saptamana au fost atrase 2 miliarde de lei, acum doua zile banca centrala a acceptat de la banci aceeasi suma prin certificate de depozit cu scadenta la o luna, platind o dobanda de 7,25%, echivalentul celei de politica monetara.
Lichiditatea din piata va fi sterilizata si de Ministerul Economiei si Finantelor, care intentioneaza sa lanseze, luna aceasta, certificate de trezorerie si obligatiuni de stat de tip benchmark in suma de 400 milioane lei. Vor avea loc in total patru licitatii, doua cu obligatiuni (7 si 21 iunie), in valoare de 200 milioane lei, si doua pentru certificate de trezorerie (13 si 27 iunie), tot in suma totala de 200 milioane lei.
Obligatiunile din 7 iunie au scadenta in iunie 2017, iar maturitatea obligatiunilor pentru care va fi organizata licitatie in 21 iunie este 25 octombrie 2010. Valoarea nominala este de 10.000 de lei. Rata cuponului este de 6,75%, si, respectiv, 6%. Maturitatea certificatelor de trezorerie este de un an, iar valoarea nominala a unui titlu a fost fixata la 10.000 lei.