Compania farmaceutica e data in judecata de catre autoritatile nigeriene pentru folosirea neadecvata a unui medicament menit sa combata meningita. 11 copii au murit in urma tratamentului.

Nigeria a decis sa o cheme in fata Inaltei Curti Federale din Abuja pe cea mai mare companie de produse farmaceutice, Pfizer. Plingerea se refera la un caz din 1996, in timpul unei epidemii de meningita, cind Trovan, un antibiotic produs de Pfizer, aflat in stadiul de experiment, a fost administrat copiilor infectati din orasul nigerian Keno. Din pacate, 11 dintre acestia nu au supravietuit.

Tribunalul din Keno judeca acest caz de mai bine de doi ani, dar guvernul nigerian a depus si el o plingere la Inalta Curte Federala din Abuja. De aceasta data, companiei i se cer daune in valoare de 7 miliarde de dolari.

„Acuzatul nu a obtinut aprobare pentru folosirea produsului de la nici o agentie avizata si de asemenea nu a initiat nici un procedeu clinic de testare in prealabil", au declarat oficialitatile.

Dupa ascultarea ambelor parti, judecatorul Babs Kuewumi a stabilit data de 26 iunie pentru audieri suplimentare, astfel lasindu-i timp companiei sa se prezinte si in fata instantei din Keno.

Firma neaga acuzatiile ce i se aduc. Bryant Haskins, purtator de cuvint al Pfizer New York, a insistat asupra nevinovatiei companiei, declarind ca la vremea respectiva au fost efectuate teste de laborator si, mai mult, acestea au fost realizate responsabil, conform legilor internationale si cu stirea autoritatilor nigeriene. In plus, firma nu considera ca administrarea medicamentelor a fost lipsita de etica.

„Acuzatiile aduse Pfizer, desi nu sint noi, sint extrem de grave si chiar nefondate. Dimpotriva, Trovan a salvat vieti", a anuntat acelasi purtator de cuvint, in pofida cifrelor detinute de autoritati care indica, de altfel, un impresionant numar de 200 de copii drept victime ale tratamentului.

In afara celor 11 decese, conform sesizarilor din partea populatiei, multi alti pacienti au ramas cu probleme de sanatate in urma injectarii. Pfizer se apara invocind faptul ca parintii copiilor bolnavi si-au dat acordul verbal pentru folosirea tratamentului. Nici macar in Statele Unite antibioticul nu a fost aprobat pentru tratarea copiilor si este administrat in continuare doar adultilor.