CE BEM, CE MANCAM  
Cea mai mare parte a acestui produs o constituie cartofii. Numai ca exista si ingrediente care pot afecta sanatatea consumatorilor.

Piureul de cartofi cu smantana contine in proportie de 85% cartofi. Chiar si asa au avut loc si ingrediente care pot afecta sanatatea. Unul dintre acestea este grasimea vegetala. Apoi, pe eticheta urmeaza in ordine: "smantana pudra (3%), sare, lactoza, pudra de ceapa, emulgator (mono si digliceride ale acizilor grasi - E 471), proteine din lapte, maltodextrina, usturoi, arpagic, corector de aciditate (acid citric - E 330), aroma, antioxidant (metabisulfit de sodium - E 223), extract de piper, extract de curcuma, extract de nucsoara. Contine metabisulfit de sodium". Producatorul specifica si valorile nutritionale pentru 100 de grame de produs: valoare energetica: 356 kcal/1503 kj, proteine 7,8%, glucide 62,8%, lipide 7,8%.   

ANALIZA. Produsul analizat este un semipreparat obtinut din cartofi, cu grasime vegetala si probabil cu un continut semnificativ de sare, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Producatorul nu specifica sursa botanica si daca a suferit vreun procedeu tehnologic de hidrogenare sau interesterificare. Aceste informatii pot ajuta la determinarea calitatii exacte a produsului analizat. De asemenea, produsul contine aditivi alimentari, printre care si antioxidantul-conservant E 223, care interfereaza cu absorbtia vitaminei B1. Metabisulfitul de sodiu, E223, este un aditiv alimentar care poate provoca leziuni are ficatului, dar si boli intestinale, din cauza iritatiilor pe care le provoaca mucoasei intestinale. De asemenea, poate provoca crize severe de astm mai ales daca intra in continutul otetului. Din cauza aceasta doza zilnica admisa este de 0.7 mg/kg corp. Acest aditiv alimentar poate fi ingerat din mai multe produse pe parcursul unei zile, fiind foarte usor sa se depaseasca doza zilnica admisa. Din punct de vedere nutritional este dezechilibrat, avand un exces de zaharuri (amidon, lactoza, maltodextrina). Contine probabil grasimi hidrogenate sau interesterificate, periculoase pentru sanatate.

CONCLUZII. Specialistul nu recomanda produsul diabeticilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, astmaticilor si alergicilor, celor cu intoleranta la lactoza, status proinflamator sistemic.