Cadrul legislativ usor confuz, existenta magazinelor duty-free la granite si diferenta de pret la tigarete dintre Ucraina, Republica Moldova (0,30-0,40 eurocenti pachetul) si Romania (1,5 euro) au favorizat in ultimii ani o crestere alarmanta a comertul ilicit cu produse din tutun. Principalii jucatori de pe piata spun la unison ca lacunele din legi si promovarea unei taxe "ilegale, extrabugetare", nu fac decat sa creeze un mediu propice derularii ilegalitatilor. Studiile companiilor producatoare de tigari arata ca in ultimii 3 ani, contrabanda cu tigari s-a triplat. Prezent ieri la conferinta Euromonitor - "Comertul ilicit cu produse din tutun", Peter Imre, corporate affairs director la Philip Morris Romania s-a aratat de-a dreptul revoltat in legatura cu taxa impusa de ministrul Eugen Nicolaescu. "Cresterea alarmanta a contrabandei, a competitivitatii ilegale, scaderea veniturilor colectate la bugetul de stat reprezinta doar cativa din factorii esentiali ai fenomenului. Nimeni nu a spus ca taxa pe viciu este ilegala, atunci cand a fost instituita. Nimeni nu a spus ca taxa pe viciu va duce la contrabanda, adica la crima organizata. Cele 200 mil. de euro sau de dolari pe care credeti ca-i veti colecta trebuie finantati cu alti bani care se pierd. Niciun producator de tigari nu plateste accize, acestea sunt achitate de consumator. Accizele cresc in acest moment peste puterea de cumparare a cetateanului, ceea ce va conduce inevitabil la consumul ilgal de tutun", a precizat Imre. Acesta i-a cerut ministrului Justitiei Tudor Chiuariu, prezent la eveniment, sa aiba o discutie cu ministrul Nicolaescu pentru a opri introducerea unor noi accize la tigari, ce urmeaza a fi aplicate in 2-3 saptamani. La randul sau, Gilda Lazar, corporate affairs director la JTI Romania, a atras din nou atentia asupra pierderilor care se inregistreaza din activitatile ilicite, punand accent pe modificarile legislative pentru o definire cat mai exacta a notiunilor de contrabanda si contrafacere pentru a se putea lua cu adevarat masuri, in afara banalelor amenzi, impotriva celor vinovati. "Din analizele realizate rezulta faptul ca in tara noastra sunt consumate anual 35.446 miliarde de tigarete, valoarea totala a pietei legale fiind estimata la 1,4 miliarde euro. La nivelul anului 2006, in conformitate cu studiile de piata realizate la nivelul BAT si JTI, s-a estimat faptul ca valoarea pietei ilegale in Romania a reprezentat 15%, adica aproximativ 224.000.000 euro. Potrivit oficialului JTI, cele mai traficate marci de tigarete le reprezinta cele ieftine: Rohnson, Saint-George, Marbel, L&M, Monte Carlo, Plugaru etc., presiunea la granitele cu Ucraina si Moldova fiind foarte mare.

Confiscari de 2,5 milioane de euro intr-un an

Si Politia Romana, prin seful sau, chestorul Dan-Valentin Fatuloiu, s-a aratat deosebit de ingrijorata de acest fenomen. In ultimii doi ani contrabanda s-a dezvoltat din cauza duty-free-urilor, de anul trecut si pana in prezent fiind confiscate tigarete in valoare de 2,5 milioane de euro. Statisticile Politiei indica faptul ca aproximativ jumatate din piata ilegala a tigaretelor are ca sursa magazinele duty-free de la granitele tarii. Micul trafic de frontiera in care sunt implicati copii ridica mari probleme. Au fost inregistrate si 560 de iesiri-intrari pe cap de minor intr-un an. Inspectorul general a atras atentia ca legislatia prevede pedepse mai blande pentru cei care introduc marfa de contrabanda prin punctele de granita, fata de cei care vor sa aduca produse trecand peste frontiera verde. Politia Romana a propus cresterea sanctiunilor aplicate pentru activitati ilegale, revizuirea definitiei a contrabandei si largirea ariei de acoperire pentru acest fenomen. In ultimii doi ani, politistii au constatat 257 de infractiuni de contrabanda, fiind acuzate 198 de persoane, printre care si functionari publici. In 2006 au fost descoperite patru fabrici clandestine de tigarete in Iasi, Covasna, Ramnicu Valcea si Prahova.

Citeste si:

Pierderi estimate la 1,5 miliarde euro

Seful Politiei a mai spus ca Romania gestioneaza cea de-a doua mare granita externa a Uniunii Europene, adica 1.457 kilometri frontiera terestra si 2.072 kilometri granita maritima. Romania are 531 kilometri de frontiera cu Ucraina, 450 kilometri de frontiera cu Republica Moldova si 476 kilometri cu granita Serbiei.
Politia Romana a avertizat ieri ca in urmatorii 2 ani, contrabanda cu tutun va aduce pierderi de 1,5 miliarde euro. Printre metodele cele mai des uzitate se regasesc: importul sub acoperirea unor firme-fantoma de la care nu se pot incasa taxe si impozite, prelucrarea si productia clandestina, disimularea in containere a tigaretelor care provin din Orientul Mijlociu.
Statisticile prezentate de Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor, arata ca in 2005, in Europa, noua la suta din comertul cu tigari era marfa provenita din contrabanda, adica 78 de miliarde de tigarete. In Comunitatea Statelor Independente, 20 la suta din marfa era ilicita, respectiv 100 de miliarde de tigarete, in Asia - 19 la suta din 3.050 de miliarde de tigarete erau de contrabanda, in America de Nord din 414 miliarde de tigarete, cinci la suta erau ilicite, in timp ce in America Latina 20 la suta din 295 de miliarde de tigarete proveneau din actiuni de contrabanda, respectiv 59 de miliarde de tigarete.
Potrivit Cristinei Vasiloiu, Oficiul pentru Lupta Anti-Frauda informa ca 500.000 de tigarete, dintr-un contrainer continand 10 milioane de tigarete erau ilicite, prejudicind bugetul Uniunii Europene cu 1,5 milioane de euro.