Televiziunea online EVO TV va difuza miine primul interviu cu operatorul personal al lui Nicolae Ceausescu.Romanii pot urmari joi, pe www.evotv.ro, 40 de minute din povestea lui Pantelie Tutuleasa, de 82 de ani, care a lucrat 25 de ani alaturi de Ceausescu, realizind peste 3.000 de filme cu el, de la congrese pina la vizite oficiale. Peste doua saptamini, postul virtual va difuza si alte calupuri din discutia purtata de Sergiu Mihalcea, directorul general al televiziunii, cu fostul apropiat al dictatorului.

„Nu a dat niciodata vreun interviu pentru ca nu il intereseaza sa isi dea cu parerea. A acceptat discutia cu mine, stabilind foarte clar un lucru: sa inteleg ca Nicolae Ceausescu a fost pentru el un personaj de film documentar, a carui imagine trebuia sa fie exemplara. Interviul relateaza povestea unui om care a fost ales din cadrul studioului Sahia sa coordoneze realizarea a tot ceea ce insemna film pe pelicula la nivel de protocol zero", explica pentru Cotidianul Sergiu Mihalcea. El adauga un alt motiv care l-a impulsionat sa ii puna intrebari: „Dupa ‘89 au aparut din umbra tot felul de personaje care s-au declarat arhitectii lui Ceausescu, pantofarii lui, frizerii lui, cumnatele sale. Personajele inalte din ierarhia comunista au dat interviuri si au devenit persoane publice si in democratie".

O mare parte dintre filmele lui Pantelie Tutuleasa au fost realizate in cele 127 de vizite in strainatate. „Din Air Force One la Saddam, de la Kremlin la Arafat, de la Mao la conducatorii tarilor africane, peste tot a facut filme-document care azi stau undeva dosite in subsolurile de la Jilava ale studioului", spune Mihalcea. El indica, pentru Cotidianul, citeva dintre pasajele inedite ale interviului: cum in ’82, la Kremlin, operatorul rus de protocol avea o camera care filma prin zid sau cum Pantelie Tutuleasa, nevoit sa tina pasul de defilare, a purtat mereu pantofi cu patru numere mai mari.

Potrivit informatiilor pe care i le-a dat operatorul personal al lui Ceausescu, Sergiu Mihalcea sustine ca „Revolutia a inceput de la televiziune", pentru ca, in studioul din comitetul central, exista un sistem tv profesional care putea ridica oricind semnal international. „Acolo a fost inregistrat de catre intervievatul meu ultimul mesaj pentru anul nou ’89, care a disparut imediat", explica jurnalistul. In urma interviului, realizatorul de la EVO TV face un portret al celui pe care l-a descusut cu intrebari: „Nu este un om care si-a facut fala in urma statutului sau. Si astazi merge la Sahia din dorinta de a pune cap la cap miile de metri cu film-document".

Un promo cu secvente din timpul discutiilor cu Tutuleasa poate fi deja urmarit pe prima pagina a postului online.